Fra 67 til 68 år? Nu går den vilde pensionsdebat

Skal folkepensionsalderens hæves med et år?
- Det er også de kortuddannede, der lever kortest og har færrest gode år, efter de går på pension. Så det er kun rimeligt, at de kan gå fra lidt før, siger Dennis Kristensen.
- Det er også de kortuddannede, der lever kortest og har færrest gode år, efter de går på pension. Så det er kun rimeligt, at de kan gå fra lidt før, siger Dennis Kristensen. Foto: Scanpix/arkiv

Fredag skal Folketinget førstebehandle et lovforslag om at hæve folkepensionsalderen fra 67 til 68 år fra år 2030.

Regeringen har fremsat lovforslaget som bygger på den såkaldte velfærdsaftale fra 2006 mellem den daværende VK-regering, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Mens der som udgangspunkt er politisk enighed om at hæve pensionsalderen, møder forslaget hård kritik fra fagbevægelsen.

Allerede i sidste uge, sagde formanden for FOA, Dennis Kristensen, til Avisen.dk, at sosu'er eksempelvis skal på pension fire år før andre.

- De, der begynder tidligt på arbejdsmarkedet, skal også kunne gå tidligere på pension, sagde Dennis Kristensen.

Forslaget gælder alle faggrupper, der kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet, fordi de har en kort eller slet ingen uddannelse.

- Det er også de kortuddannede, der lever kortest og har færrest gode år, efter de går på pension. Så det er kun rimeligt, at de kan gå fra lidt før, siger Dennis Kristensen.

En del af velfærdsaftalen fra 2006 indeholder også forslag om at hæve pensionsalderen i takt med at levealderen.

De Radikales leder, Morten Østergaard, sagde før valget, at pensionsalderen allerede skulle hæves fra år 2025 for at løse de økonomiske problemer i forbindelse med det offentlige underskud.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.