Forvirring om Hitlers hus: Østrig trækker i land
Eksperter nægter udlægning af deres råd, og nu trækker østrigsk minister i land om nedrivning af Hitlers hus.
Adolf Hitlers barndomshjem i Braunau am Inn skal måske blive stående, da Østrigs indenrigsminister har trukket udtalelse om nedrivning tilbage.
Adolf Hitlers barndomshjem i Braunau am Inn skal måske blive stående, da Østrigs indenrigsminister har trukket udtalelse om nedrivning tilbage. Foto: Joe Klamar/AFP

Det kan ende med, at Adolf Hitlers barndomshjem bliver stående i Braunau am Inn, og dermed fortsætter forvirringen om den tidligere nazistleders hus.

Mandag meddelte landets indenrigsminister, at huset skulle rives ned. Det var udfaldet af eksperters vurdering af sagen, lød ministerens forklaring.

Men den nedsatte kommission kan ikke genkende indenrigsminister Wolfgang Sobotkas dom over nummer 15 på gaden Salzburger Vorstadt.

Nu har Sobotka trukket sin udtalelse tilbage.

I stedet vil husets skæbne blive afgjort i en arkitektkonkurrence, siger ministeren.

Eksperterne har anbefalet en "gennemgribende ændring" af husets udseende, så det ikke længere kan genkendes. Formålet har for regeringen været, at huset ikke bliver et pilgrimssted for nynazister.

I kommissionen sad forskere, historikere og medlemmer af det jødiske samfund i landet.

At rive huset ned ville være det samme som at "fornægte Østrigs nazistiske historie", siger historikeren Oliver Rathkolb, som har siddet med i kommissionen.

Den senere nazistleder boede hele sin barndom og ungdom i Østrig, før han i 1913 flyttede til Tyskland.

Siden 1972 har huset været lejet ud til det østrigske indenrigsministerium, men i øjeblikket står det tomt.

Ministeriet har ikke haft held med at nå til enighed om en overtagelse, med kvinden der ejer huset. Derfor besluttede regeringen at lave en ekspropriation.

Hendes familie har ejet det store hus i mere end et århundrede.

Ved siden af bygningen står et mindesmærke med påskriften: "For Fred, Frihed og Demokrati. Aldrig mere fascisme. Millioner af døde advarer."

Hvert år på Adolf Hitlers fødselsdag mødes antifascister for at demonstrere.

Adolf Hitler blev, efter at han flyttede fra Østrig til Tyskland, rigskansler i 1933. Han sad på magten i Tyskland frem til 1945, hvor han tog livet af sig i slutningen af Anden Verdenskrig.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.