"Foruroligende" tal: Knap 60 procent af verdens vilde dyr er forsvundet
Siden 1970 er der sket et stort fald i antallet af dyr i bestande i det fri. Kødforbrug er blandt årsagerne.
Elefanten er et af de dyr, der er under pres. Det skyldes primært krybskytteri. Men mange andre arter er også i tilbagegang, fordi deres naturlige leveområder omlægges til landbrug. Arkivfoto
Elefanten er et af de dyr, der er under pres. Det skyldes primært krybskytteri. Men mange andre arter er også i tilbagegang, fordi deres naturlige leveområder omlægges til landbrug. Arkivfoto Foto: Colourbox/Free


Der bliver længere og længere mellem verdens fisk, fugle, pattedyr, padder og krybdyr.

Det viser nye tal fra Living Planet Report fra WWF Verdensnaturfonden.

Bestandene af verdens vilde dyr er fra 1970 og frem til 2012 gennemsnitligt skrumpet med 58 procent ifølge rapporten.

- Rapportens tal er meget foruroligende. Når bestande forsvinder eller svækkes, bliver de enkelte arter meget sårbare, og så er der overhængende fare for, at de helt uddør, siger WWF's generalsekretær i Danmark, Peter Bonne Eriksen, i en kommentar.

Organisationens rapport bygger på data for udviklingen i over 14.000 bestande af godt 3700 arter. Den dækker kun såkaldte hvirveldyr, altså dyr med rygsølje og skelet.

Blandt årsagerne til faldet blandt de udvalgte bestande er, at der kommer flere og flere mennesker på Jorden. Det fører til, at flere naturområder bliver omlagt til produktion af fødevarer.

Samtidig bliver der ifølge rapporten spist mere og mere kød. Det betyder ikke alene, at der skal gøres plads til produktionsdyrene, men også at der skal dyrkes flere afgrøder til foder.

Det går i sidste ende ud over de vilde dyr, der mister deres naturlige leveområder, påpeger Bo Normander, WWF-ekspert inden for biodiversitet.

- Der bliver ryddet naturarealer i Sydamerika, Indonesien, Indien og andre steder til landbrug og plantager, og så bliver der mindre plads til dyrene, fortæller han til Ritzau.

Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil antallet af vilde dyr være faldet med 67 procent i 2020, lyder det i rapporten.

Så galt behøver det dog ikke at gå, for der er gode løsningsmuligheder, mener Bo Normander.

- Fra politisk side har man et ansvar for, at der bliver lagt om til en mere bæredygtig fødevareproduktion, og så er der også individuelt noget at gøre. Man kan for eksempel mindske sit kødforbrug og mindske madspild. Det sidste er vi allerede i gang med i Danmark, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.