Fortids-chok: Egtvedpigen er tysker

Egtvedpigen er sandsynligvis født i Sydtyskland og kom til Egtved kort tid før sin død, viser ny undersøgelse.
Egtvedpigens hår - det er 23 centimeter langt. Hver centimeter af håret afspejler en måned i Egtvedpigens liv, og det viser meget præcist, hvor hun opholdt sig i de sidste 23 måneder af sit liv.
Egtvedpigens hår - det er 23 centimeter langt. Hver centimeter af håret afspejler en måned i Egtvedpigens liv, og det viser meget præcist, hvor hun opholdt sig i de sidste 23 måneder af sit liv. Foto: Karin Frei, Nationalmuseet

Egtvedpigen kom langvejs fra, og hun er slet ikke barnefødt i jyske Egtved. Det viser nye undersøgelser.

Analyser af isotopen strontium i pigens hår, tænder og negle viser, at hun blev født og voksede op mange hundrede kilometer fra det nuværende Danmark og Egtved. Hun er sandsynligvis født i Sydtyskland og kom til Egtved kort tid før sin død.

Derudover viser strontiumisotopanalyser af Egtvedpigens hår og af en tommelfingernegl, at hun rejste frem og tilbage over store afstande i de sidste to år af sit liv, skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Også ulden fra Egtvedpigens dragt, det tæppe hun fik over sig, og det okseskind hun hvilede på i kisten, stammer fra et område uden for det nuværende Danmark.

(artiklen fortsætter under fotoet)

Egtvedpigen, som hun ser ud i dag. Foto: Nationalmuseet

Det er seniorforsker, ph.d. cand.scient. Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet og Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet, der har analyseret Egtvedpigens strontiumisotopsignatur.

Resultaterne er netop offentliggjort i Nature-tidsskriftet Scientific Reports.

Virker som en GPS

Strontium er et sporgrundstof, som findes i jordskorpen, men forekomsten varierer fra sted til sted afhængig af geologien. Mennesker, dyr og planter optager strontium gennem vand og føde.

På den måde virker strontium lidt som en GPS. Med analyser af strontiumisotoperne i de arkæologiske rester kan man bestemme, hvor i verden mennesker og dyr levede, fordi deres strontiumisotopsignatur vil afspejle den region, de levedeb i.

- Jeg har undersøgt strontiumisotoperne i emaljen i en af Egtvedpigens kindtænder, som var færdigdannet, allerede da hun var tre eller fire år gammel, og det viser, at hun blev født og levede sine første år i et område, som er geologisk ældre og anderledes end Jylland, siger Karin M. Frei.

Karin M. Frei har også kortlagt Egtveds pigens færden i de sidste to år af pigens liv.

Var på lang rejse

Analysen afslører, at hun var på en lang rejse, som endte i Egtved, kort før hun døde, og det er første gang nogensinde, at forskere har kortlagt en så detaljeret rejseaktivitet for et forhistorisk menneske.

- Hvis vi ser på de sidste knap to år af pigens liv, så opholdt hun sig indtil 13 til 15 måneder før sin død i et område, hvis strontiumisotopsignatur ligner det område, hvor hun blev født, siger Karin M. Frei.

- Derefter rejste hun til et sted, som meget vel kan være i Jylland. Efter 9-10 måneder rejste hun igen tilbage til området, hun kom fra, og blev der i fire til seks måneder, inden hun rejste til Egtved.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.