Forsvaret køber 16.000 sports-bh'er - har allerede til 25 år

Selvom forsvaret har masser af underbukser og sports-bh'er på lager, bliver det ved med at købe nye. Statsrevisor kritiserer.
En ny beretning fra Rigsrevisionen viser, at forsvarets lagrer bugner med ting, som ikke har været brugt i årevis. Alligevel fyldes lagrene op igen og igen.
En ny beretning fra Rigsrevisionen viser, at forsvarets lagrer bugner med ting, som ikke har været brugt i årevis. Alligevel fyldes lagrene op igen og igen. Foto: Colourbox/free

Forsvaret fylder alt for ofte lagrene op med nyt materiel for millioner af kroner, selvom man i forvejen har til flere års forbrug af sports-bh'er, underbukser og beskyttelsesbriller.

I en ny beretning fra Rigsrevisionen, som har analyseret forsvarets lagerstyring gennem 2014, fremgår det, at forsvarets lagre ikke styres tilstrækkeligt økonomisk effektivt.

Det skriver Politiken torsdag.

Eksempelvis har forsvaret over de seneste to år indkøbt 16.000 hvide sports-bh'er for cirka 1,6 millioner kroner og 40.000 par hvide underbukser, selv om der i forvejen var lagerdækning til mere end 25 år ifølge avisen.

Det fremgår ellers af det seneste forsvarsforlig, at forsvaret skal have en indkøbspolitik, som kan mindske lagrene.

Men trods en række initiativer til at opnå besparelser, er det ifølge Politiken Rigsrevisionens vurdering, at de endnu ikke i større omfang har bidraget til at reducere beholdningerne.

På Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses (FMI) hovedlager, Lager Danmark, har 69 procent af lagerbeholdningen stået ubrugt hen i mindst to år, og der er indkøbt materiel, hvor der i forvejen er dækning til mere end fem og 10 års forbrug.

Beretningen har medført skarp kritik fra Statsrevisorerne:

- Der er i dén grad en overopfyldning af lagrene og i mange tilfælde langt ud over alle rimelige grænser. Det burde ikke finde sted.

- Det er uprofessionelt, at man ikke bruger de styringsfaciliteter, man har, og når det ikke sker, så er det jo på grund af et ledelsesmæssigt svigt, siger formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen, til Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.