Forslag: Én uge i job giver to ugers dagpengeret

Arbejdsløse skal have en konto, hvor de kan spare op til at kunne få dagpenge, foreslår dagpengenekommission. Håbet er, at færre helt mister dagpengene. God idé siger Alternativet, mens Enhedslisten er skeptisk.
Arbejdsløse skal i a-kasserne som her have en dagpenge-konto. Planen er, at småjobs skal udløse tid på kontoen, hvor man kan gå på dagpenge.
Arbejdsløse skal i a-kasserne som her have en dagpenge-konto. Planen er, at småjobs skal udløse tid på kontoen, hvor man kan gå på dagpenge. Arkivfoto: Erik Refner/Scanpix.

Alle arbejdsløse på dagpenge skal have en konto. Devisen er, at en uge i arbejde giver to uger på kontoen med ret til dagpenge.

Ideen er blandt andet at gøre det mere tillokkende for ledige at arbejde i kort tid for eksempel som vikarer eller med sæsonarbejde. Og så håber man, at færre ryger ud af systemet med dagpenge.

Forslaget om en såkaldt beskæftigelses-konto kommer fra Dagpenge-kommissionen. Det skriver TV 2 Finans.

Et år mere på dagpenge

Kommissionen vil angiveligt foreslå, at småjobs af samlet seks måneders varighed på 'kontoen' giver ret til et år på dagpenge.

Det vil betyde, at hvor man nu højst kan gå to år på dagpenge, så kan man fremover med småjobs strække perioden til tre år.

På denne måde bliver genoptjeningen af retten til dagpenge mere fleksibel. Det flugter fint med, hvad fagbevægelsen i form af LO og FTF tidligere har fremlagt af ideer.

God idé, men...

På Christiansborg er der på venstrefløjen åbenhed over for forslaget om en dagpenge-konto. Beskæftigelses-ordfører for Alternativet, Josephine Fock, siger:

- Jeg glæder mig til at se ideen om sådan en konto foldet ud af Dagpenge-kommissionen. Vi er åbne over for nytænkning, når det gælder om at genoptjene retten til dagpenge, siger Josephine Fock til Avisen.dk.

Hun er dog bekymret for, om det vil give for meget bureaukrati, hvis man i a-kasserne skal til at holde styr på sådan en konto.

Hos Enhedslisten er arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen noget skeptisk over for en dagpenge-konto.

- Vi vil gerne være med til at gøre genoptjeningen af dagpenge mere fleksibel og vil derfor godt se på ideen med en dagpenge-konto, siger Finn Sørensen, og fortsætter:

- Men vi bryder os ikke om størrelsesforholdet i forslaget til kontoen.

Han forklarer, at Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti ønsker, at man via et halvt års arbejde kan genoptjene ret til dagpenge i to år. Forholdet mellem arbejde og ret til dagpenge bliver dermed én til fire, hvis de tre partier får deres vilje.

- Med kommissionens forslag bliver forholdet mellem arbejde og ret til dagpenge kun én til to, siger Finn Sørensen, og fortsætter:

- Det er et ringe forhold. Især når man tager i betragtning, at der er vild kamp om småjobs. Der er jo for eksempel ofte hundredevis af ansøgninger til korte job inden for rengøring og andet ufaglært arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.