Forslag: Fond skal redde "katastrofalt" praktikproblem

En restauratør fra Næstved er dødtræt af, at små restauranter uddanner kokke, som de store arbejdsgivere i branchen snupper, når de er grydeklare. Han foreslår, at uddannelsen af fremtidens arbejdskraft gøres til et fælles ansvar gennem en uddannelsesfond, som alle arbejdsgivere bidrager ligeligt til. Elever og eksperter er begejstrede for ideen, men arbejdsmarkedets parter siger nej.
ARKIVFOTO: - Der er dem, der tror, man tjener på at have lærlinge. Det er forkert. Man sætter til på det. Og den tilsætning er ved at være for stor, siger Henrik Green.
ARKIVFOTO: - Der er dem, der tror, man tjener på at have lærlinge. Det er forkert. Man sætter til på det. Og den tilsætning er ved at være for stor, siger Henrik Green. Jørn Deleuran/Scanpix

Lav en uddannelsesfond i stil med barselsfonden, så alle arbejdsgivere kommer til at betale for uddannelsen af fremtidens faglærte.

Forslaget kommer fra restauratør Henrik Green, som er bestyrelsesmedlem i organisationen Small Danish Hotels. Og det får opbakning fra både eksperter og elever på erhvervsskolerne, skriver Ugebrevet A4.

- Der er dem, der tror, man tjener på at have lærlinge. Det er forkert. Man sætter til på det. Og den tilsætning er ved at være for stor, siger Henrik Green.

Bliver ikke ved med at gå

Derfor har han udtænkt ideen om uddannelsesfonden, som i det mindste vil gøre det økonomisk holdbart for de mindre arbejdsgivere at tage lærlinge, skriver Ugebrevet A4.

I øjeblikket er det en økonomisk byrde for det mindretal af primært små og mellemstore virksomheder, der påtager sig at ansætte lærlinge. Den arbejdsdeling bliver ikke ved med at gå, og så vil den i forvejen katastrofale praktikpladsmangel for alvor eksplodere, mener Henrik Green.

Mie Dahlskov Pihl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), har lavet talrige undersøgelser af praktikpladsmanglen. Hun ved, at det kun er hver fjerde danske virksomhed, der påtager sig et uddannelsesansvar og ansætter lærlinge. Hun ved også, at det især er de store virksomheder, der ikke lukker lærlinge ind.

Hamrende uretfærdig arbejdsdeling

Derfor kan hun sagtens forstå Henrik Green og bakker hans forslag op. Det svarer meget til, hvad hun selv slår på tromme for, når hun er ude og præsentere sine tal: At arbejdsgiverne inden for et område skillinger sammen for at være sikre på, at der er mestre, som har økonomi til at tage lærlingene.

- Hvis jeg var det mindretal, der stod for at uddanne morgendagens arbejdsstyrke, ville jeg også synes, at den nuværende arbejdsdeling er hamrende uretfærdig, og at mine arbejdsgiverkolleger burde tage del i opgaven. Hvis ikke ved at uddanne, så ved at betale. Så jeg synes, det lyder som et sympatisk forslag, siger Mie Dahlskov Pihl til Ugebrevet A4.

DA og LO afviser

Også formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Mie Hovmark, støtter ideen.

- En fond, som alle virksomheder betaler til, og som så giver penge til virksomheder med elever, kunne være en løsning. Vi hører jo, at mange virksomheder er vældig bekymrede for, om de kan få tilstrækkelig arbejdskraft i fremtiden, men ikke selv har lyst til at uddanne den. Det er da problematisk, når vi nu ved, at der bliver brug for flere faglærte, end der bliver uddannet, siger Mie Hovmark.

Hverken i DA eller LO er der imidlertid opbakning til forslaget. Både lønmodtagere og arbejdsgivere henviser til, at der i forvejen eksisterer en ordning, der kompenserer virksomhederne i de perioder, hvor deres elever sidder på skolebænken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.