Forslag: De nedslidte skal kunne stoppe tidligere

Flere medlemmer af S-folketingsgruppen mener, at danskere med nedslidende arbejde skal kunne gå tidligere på pension. S-toppen afviser.
Noget arbejde slider mere på kroppen end andet. Nu genopliver S-folketingsmedlemmer debatten om tidlige tilbagetrækning for visse grupper.
Noget arbejde slider mere på kroppen end andet. Nu genopliver S-folketingsmedlemmer debatten om tidlige tilbagetrækning for visse grupper. Foto: Jørgen Deleuran, Scanpix/arkiv

Personer med et hårdt og nedslidende arbejde skal have mulighed for at gå tidligere på pension end andre lønmodtagere.

Det mener flere medlemmer af Socialdemokraternes folketingsgruppe, skriver Berlingske.

Forslaget er et brud med den officielle linje, og dermed genoplives den interne debat i partiet om pensionsalder.

I dag skelnes der ikke mellem, hvilket arbejde man har haft: Pensionsalderen er den samme for alle. Men det vil Jeppe Bruus, uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokraterne, have ændret.

Hvis SR-regeringen fortsætter efter valget, skal kravet om en såkaldt differentieret tilbagetrækning tages med ind til regeringsforhandlingerne med De Radikale, mener han.

- Hvis du har haft et tungt arbejde i 40-45 år, så bør du have mulighed for at gå fem til syv år tidligere på pension end dem, som kommer fem til syv år senere ind på arbejdsmarkedet og har mere stillesiddende arbejde, siger Jeppe Bruus til Berlingske.

Konkret nævner han rengøringsassistenter og murerarbejdsmænd som eksempler på nedslidende job.

Jeppe Bruus har hentet inspiration til forslaget fra Tyskland. Her kan personer, der har arbejdet i 45 år, få pension to år tidligere end andre tyskere.

Flere af hans kolleger i folketingsgruppen støtter den tyske model, men politisk ordfører Maja Panduro gør det klart, at forslaget fra Jeppe Bruus ikke er en del af Socialdemokraternes politik.

Hvis det var, kunne der ellers hentes opbakning fra Dansk Folkeparti.

- Der kan være god ræson i det, der bliver foreslået. Hvis Socialdemokraterne er med på den, ser vi gerne på en løsning, siger DF's gruppeformand, Peter Skaarup til Berlingske.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.