Forskning: Vores politiske venner er pænest

Partifarven betyder faktisk noget, når det kommer til politikernes udseende.
Hvis du stemmer på Helle Thorning-Schmidt, synes du måske også, at hun er mere attraktiv end Lars Løkke Rasmussen eller Johanne Schmidt-Nielsen.
Hvis du stemmer på Helle Thorning-Schmidt, synes du måske også, at hun er mere attraktiv end Lars Løkke Rasmussen eller Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Scanpix

Stemmer du radikalt, vil du måske ikke synes, at Pia Kjærsgaard er så pæn, som en Dansk Folkeparti-sympatisør vil synes. Og stemmer du på Enhedslisten, vil du måske mene, at Johanne Schmidt-Nielsen er ret flot. Ligeledes vil du som konservativ måske mene, Søren Pape Poulsen er pænere end Lars Løkke Rasmussen – og omvendt for Venstre-vælgeren.

Vi bliver nemlig påvirket af vores politiske ståsted, så vi i højere grad mener, at politikere, vi er enige med, også er mere fysisk attraktive, skriver forskning.no.

Det er ny forskning publiceret i tidsskriftet The Leadership Quarterly fra Cornell University, der viser, at jo mere enig vi er med en politiker, desto pænere synes vi også, at han eller hun er.

Læs på Femina.dk, hvorfor Margrethe Vestager synes, politik er noget møg.

Partifarven gjorde stor forskel

Forskerne er kommet frem til resultaterne ved at vise billeder af både kendte og ukendte politiske ledere til demokratiske og republikanske vælgere.

'Demokraterne vurderede Barack Obama som mere fysisk attraktiv, og republikanerne havde en tendens til at rangere Sarah Palin som pænere end modstanderne,' udtaler Kevin M. Kniffin, der forsker ved Cornell Dyson School of Applied Economics and Management.

Forskerne viste desuden billeder af ukendte politikere, som testpersonerne altså ikke kendte partifarven på, og her var der ingen favorisering i forhold til partifarve.

Hvorfor blev statsminister Helle Thorning-Schmidt egentlig politiker? Få svaret på Femina.dk.

Et godt udseende betyder meget

Der er da heller ingen tvivl om, at udseende spiller en rolle i politik. Amerikansk forskning har tidligere vist, at kandidater med et godt udseende simpelthen klarer sig bedre til valgene.

'At være fysisk attraktiv har en slags glorie-effekt, ' siger Kevin M. Kniffin.

Tidligere undersøgelser har vist, at det kan påvirke vores opfattelse af mennesker at være med i en gruppe. Bare det at spise middag med fremmede mennesker, kan faktisk ændre vores opfattelse af deres udseende til det bedre.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.