Forskning: Sådan kan mænd undgå hjertetilfælde

Det er ingen hemmelighed, at en sund livsstil mindsker risikoen for hjertetilfælde, men ny forskning vise, at bare en delvis sund livsstil også kan gøre en stor forskel.
Kan du leve en bare delvis sund livsstil, kan de mindske risikoen for hjertetilfælde betragteligt.
Kan du leve en bare delvis sund livsstil, kan de mindske risikoen for hjertetilfælde betragteligt. Foto: Colourbox

Det kommer næppe som nogen overraskelse at indtaget af fed mad, sukker, alkohol, og tobak hæver risikoen for hjertetilfælde betydeligt.

Ny svensk forskning baseret på 20.721 mænd i alderen 45-79 år levner ikke nyt håb for livsnyderne. Men undersøgelsen, der er løbet over hele 11 år, viser dog, at hvis mænd bare lever efter nogle af de sunde regler, kan det nedsætte faren for et hjertetilfælde betragteligt.

De gamle paroler om, at man skal spise sundt og varieret, kvitte tobakken, gå eller cykle mindst 40 minutter om dagen, træne mindst én time om ugen, skrue ned for alkoholen, have et taljemål på under 95 centimeter er stadig den største garant for et langt og sundt liv.

Det var dog kun en enkelt procent af testpersoner, der var i stand til at efterleve alt dette, men mange mænds risiko for hjerteproblemer blev nedsat betydeligt, hvis de kunne efterleve bare nogle af rådene. Eksempelvis blev risikoen for blodprop reduceret med 35 % for dem, der spiste sundt og kun havde et moderat forbrug af alkohol:

"Det er ikke overraskende, at sunde vaner mindsker risikoen for en hjerteinfarkt. Det, som er interessant, er hvor meget, risikoen falder, hvis man kombinerer dem," siger Agneta Åkesson i en pressemeddelelse fra Karolinska Institutet i følge Berlingske.dk.

Kilde: Berlingske.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.