Forskning: Jobsamtaler er ligegyldige

Mange virksomheder bruger enorme ressourcer på jobsamtaler og personlighedstests. Men nu viser forskning, at den omhyggelige udvælgelse er irrelevant.
Jobsamtaler kan fremkalde svedige håndflader. Nu viser et forskningsprojekt, at jobsamtaler og personlighedstests er ligegyldige i forhold til at finde den rette medarbejder.
Jobsamtaler kan fremkalde svedige håndflader. Nu viser et forskningsprojekt, at jobsamtaler og personlighedstests er ligegyldige i forhold til at finde den rette medarbejder. Camilla Rønde, Scanpix/arkiv

Jobsamtaler og personlighedstests er ofte kernen i et ansættelsesforløb og virksomheder bruger masser af ressourcer på omhyggeligt at udvælge deres nye medarbejdere.

Men nu viser ny forskning, at alle anstrengelserne er forgæves, skriver Jyllands-Posten.

-Jobsamtaler er fuldstændig irrelevante, når man skal finde den bedste person til en stilling. De kan ikke sige noget om fremtidig jobperformance. Punktum, siger ph.d. Lars Lundmann fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Lars Lundmann har analyseret i alt 49 jobsamtaler

Han siger, at ingen af jobinterviewerne - altså dem der skal ansætte - tager højde for, at den person, der er til samtale - opfører sig på en bestemt måde og svarer på en bestemt måde, netop fordi vedkommende er til samtale. De tillægger altså ikke konteksten særlig betydning.

- Dermed får de et misvisende billede af personen. Først og fremmest har ansøgeren et incitament til at fremstå på den måde, som de tror, at jobintervieweren gerne vil have, ligesom de har en tendens til at lyve. Derfor kan en jobsamtale ikke kobles til, hvordan vedkommende vil være i jobbet, siger Lars Lundmann til Jyllands-Posten.

Når virksomheder alligevel lykkes med at skaffe dygtige og kompetente medarbejdere, der passer godt ind, så  handler det om, at mennesker er tilpasningsdygtige, siger forskeren.Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.