Forskning: Computer i sengen gør dig dårligere på arbejdet

Hvis du har din computer med i sengen og ligger og tjekker arbejdsmails, inden du skal sove, er du mindre veloplagt og nytænkende, når du møder på arbejde næste dag. Det viser en ny undersøgelse fra Roskilde Universitet.
Hvis du tjekker arbejdsmails i sengen, præsterer du dårligere på arbejdet dagen efter.
Hvis du tjekker arbejdsmails i sengen, præsterer du dårligere på arbejdet dagen efter. Foto: Colourbox

Hvis du bruger tid på at tjekke arbejdsmails i sengen om aftenen, gør det dig mindre veloplagt og kreativ, når du møder ind på arbejde dagen efter, viser ny undersøgelse. Det skriver Videnskab.dk.

Hvis man tjekker mails på en tablet eller computer, inden man skal sove, bliver søvnen forstyrret. Det viser et nyt speciale fra Roskilde Universitet, hvor to studerende har undersøgt, hvad blandt andet kort og uforstyrret nattesøvn betyder for arbejdsindsatsen.

"Vi kan se, at de medarbejdere, der lå i sengen om aften med laptops og telefoner og besvarede mails, fik en langt mere urolig søvn, hvor de tit vågnede. Det var klart, at når folk havde brugt aftenen på at besvare blandt andet arbejdsmails i sengen, var de mindre friske på arbejdet dagen efter. Personer, der tendenterede til at tage computeren med i seng, vurderede også deres velbefindende ringest og kunne derfor ikke hengive sig til innovationsfremmende processer," forklarer Claes Ziehm Mortensen, der netop har færdiggjort sin kandidat fra Virksomhedsstudier på Roskilde Universitet.

Grunden til, at computere og arbejdsrelaterede mails, der kommer med i seng, ødelægger næste dag på arbejde, handler om lyset fra computeren. Det kunstige lys fra de elektroniske apparater snyder hjernen, så den ikke har styr på, om det er dag eller nat. Og det giver en urolig nættesøvn, hvor man vågner i løbet af natten, uden man selv opdager det. Det betyder, at de mail-besvarende medarbejdere næste dag er mindre oplagte, har mindre energi, og deres samarbejdsevner er ringere.

Medarbejdere, der følger sollysets naturlige døgnrytme, har en langt bedre nattesøvn og har derfor et langt større overskud på arbejdet, hvor de også er mere innovative.

Claes Ziehm Mortensen har sammen med sin medstuderende Jakob Bjerrum Koch for nyligt forsvaret deres speciale om emnet. Det fik de 12 for.

Kilde: Videnskab.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.