Forskeres nye sundhedsråd: Stop med at tælle kalorier
Tæller du kalorier, hver gang du overvejer at sætte tænderne i noget? Så skulle du hellere tage at overveje, hvad det er for noget mad, du spiser, mener flere forskere.
Tænkt over HVAD du spiser - fremfor at holde et evindeligt kalorieregnskab.
Tænkt over HVAD du spiser - fremfor at holde et evindeligt kalorieregnskab. Foto: SCANPIX arkiv


En slankere figur og fokus på lave kalorietal bliver ofte set som vejen til en sundere krop.

Men måske skal vi i virkeligheden droppe det faste blik mod kalorierne og i stedet gøre noget ud af at spise de rigtige madvarer. Det er i hvert fald, hvad en gruppe forskere argumenterer for i den nyeste udgave af det videnskabelige tidsskrift Open Heart.

- Hvis man flytter fokus væk fra kalorier og i stedet lægger vægt på et diætmønster, som fokuserer på kvaliteten af maden frem for kvantitet, vil det kraftigt reducere fedme, relaterede sygdomme og risikoen for hjerte-kar-sygdomme, skriver de britisk-amerikanske forskere i lederen i Open Heart, ifølge Videnskab.dk.

Den danske forsker Rasmus Køster-Rasmussen er langt hen ad vejen enig i både forskernes fortolkning af tidligere studier og i deres budskab:

- Vi fokuserer for meget på vægttab og for lidt på kostens indhold. Det er derfor, der er brug for et paradigmeskift, forklarer Rasmus Køster-Rasmussen, som er læge og ph.d. ved Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Etableret fedmemyte aflivet af danske forskere

I lederen argumenterer forskerne for, at kalorier fra forskellige typer af fødevarer slet ikke kan sammenlignes. Som eksempel peger de på et studie, som viser, at drikker man en sodavand på cirka 150 kalorier hver dag, stiger risikoen for type 2-diabetes.

Herimod viser et andet studie, at risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde falder, hvis man hver dag spiser en håndfuld nødder eller fire spiseskeer olivenolie, som hver tæller 500 kalorier.

Rasmus Køster-Rasmussen er enig med forskerne i, at eksempelvis 'middelhavskost' – som blandt andet tæller grøntsager, fisk, nødder og olivenolie – reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Sæd bliver bedre af valnødder

Han gør dog opmærksom på, at forskningen primært omhandler mennesker i højrisikogrupper - altså dem der har diabetes, højt blodtryk, højt kolesteroltal eller lignende - mens forskernes viden er mere begrænset, når det gælder 'almindelige mennesker'.

- Når det handler om 'normale' mennesker, har vi sikker viden om risikoen ved for eksempel alkohol og rygning, men knap så god evidens for kostens betydning for fremtidig sygdom generelt, siger Rasmus Køster-Rasmussen.

Ernæringsprofessor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Købehavns Universitet Arne Astrup mener også, at omlægning af kosten er meget relevant for at reducere hjerte-kar-sygdomme og en række andre lidelser.

Læs også hos Videnskab.dk: Aminosyrer i nødder fjerner fedme og diabetes

Men selvom han synes, at budskabet om diæt-ændringer er fint, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at vægttab ikke også er vigtigt:

- Jeg tvivler på, at befolkningen hopper bredt med på vognen, da rigtig mange gerne vil tabe sig, og de negative konsekvenser af svær overvægt ikke kan håndteres uden et vægttab, siger han.

Lektor Thomas Meinert Larsen er af samme opfattelse. Han anser det som vigtigt at være opmærksom på kalorieindtag, fordi han – modsat Rasmus Køster-Rasmussen – mener, at det er bevist, at vægttab reducerer sygdomsrisici.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed

- Vi ved, at vægttab sænker rigtig mange af de kendte risikomarkører for type-2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Vægttab – i kombination med fysisk aktivitet – er derfor hjørnestenen i al forebyggelse. Hvorvidt vægttabet sker på en middelhavskost, en nordisk kost eller en low carb-kost er faktisk temmelig sekundært i denne sammenhæng, forklarer Thomas Meinert Larsen, som er fedmeforsker ved Københavns Universitet.

Rasmus Køster-Rasmussen er uenig og mener, at det er tvivlsomt om vægttab i sig selv kan reducere forekomsten af sygdomme:

- Vægttab giver selvfølgelig mening, når det kommer til for eksempel slidgigt i knæene, men derudover ved vi ikke, om det har nogen betydning for sundheden på lang sigt. Faktisk har vi ret god dokumentation for, at vægttab hos for eksempel patienter med type 2-diabetes ikke reducerer forekomsten af hjerte-kar-sygdom, siger Rasmus Køster-Rasmussen og tilføjer:

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?

- Man får mest sundhed ud af at spise sundt og motionere uden vægttab for øje – tæl ikke kilo, tæl kilometer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.