Forskere oversætter køers muh-lyde

For første gang har forskere fundet ud af, hvad det betyder, når køer og deres kalve muher til hinanden.
Nogle forskere har kastet sig ud i at undersøge kommunikation af den mere komiske slags - nemlig hvad køer siger, når de muh'er.
Nogle forskere har kastet sig ud i at undersøge kommunikation af den mere komiske slags - nemlig hvad køer siger, når de muh'er. Colourbox

En fortvivlet ko kan hyle, en aggressiv okse kan brøle, og en sulten kalv kan udstøde et højfrekvent 'møøøh'.

Det lyder som volapyk for os mennesker, men nu er det faktisk lykkedes forskere at gennemskue en lille smule af, hvad det egentlig er køerne kommunikerer til hinanden, skriver Videnskab.dk.

Et nyt studie viser, at kalvene har hver deres lyd, at de laver særlige lyde, når der er tale om mad, og at køerne lave forskellige lyde til kalvene, i takt med at de bliver større.

Forskerteamet ved The University of Nottingham og Queen Mary University of London har brugt 10 måneder på at studere køernes kommunikation med deres kalve. Ved hjælp af ekstremt følsomt udstyr, indsamlede de lyde fra køer i to flokke fritgående kvæg på en går i England.

Læs også hos Videnskab.dk: Hør en hval tale som et menneske

Forskerne lagde især mærke til to lyde. Når kalvene var i nærheden, kommunikerede køerne med dem ved hjælp af dybe lyde.

Det gjorde de i de første tre til fire uger efter fødslen, og lydene blev lavet med munden lukket eller kun delvist åben.

Til sammenligning var frekvensen anderledes, hvis kalven gik rundt på egen hånd. Lydene fik en langt højere frekvens, når køerne ikke længere kunne se deres kalve.

Forskerne lagde også mærke til, at kalvene havde anderledes kaldesignaler, hvis der var tale om mad. På den måde blev de glemsomme mødre mindet om, at de skulle komme og give dem mælk.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad siger ræven?

Forskerne så også, at det var muligt at identificere hver enkelt ko og kalv kun ved hjælp af deres lyde.

»Det er første gang, at så komplekse samtaler mellem kvæg er blevet analyseret ved hjælp af de nyeste og bedste teknikker. Vores resultater giver et godt grundlag for at undersøge kvægs velfærd ved hjælp af lydene,« siger Alan McElligott, der er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Elefant taler menneske-sprog

Snorker mænd mindre efter sex?

Rumsonden Voyager 1 optager lyd fra rummet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.