Forskere giver op: For dyrt at redde 15 truede dyrearter

Et forskerhold har regnet sig frem til, at det årligt vil koste 9,14 mia. danske kroner at redde klodens mest udryddelsestruede dyr. De kunne dog også konstatere, at det for 15 arters vedkommende allerede er for sent.
Forskerne har opgivet at redde 15 af de mest truede dyrearter.
Forskerne har opgivet at redde 15 af de mest truede dyrearter. Colourbox

9,14 milliarder danske kroner. Så meget skal verdenssamfundet hvert år hoste op med, hvis vi vil redde 841 af klodens mest sårbare dyrearter fra at uddø. Men det vil kun lykkes, hvis vi reagerer og investerer pengene hurtigt.

Sådan lyder den kontante besked fra et internationalt forskerhold, som har undersøgt mulighederne for at bevare de enkelte arter ud fra en række faktorer.

Forskerne fandt ligeledes frem til 15 arter, som har meget lille – hvis nogen – chance for at overleve. Løbet er formentlig kørt for dem, fordi vi simpelthen har været for lang tid om at reagere, lyder det fra forskerholdet.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se billeder af de mest udsatte arter.

Ud fra faktorer som økonomiske omkostninger ved at beskytte og forvalte dyrenes levesteder, landets politiske stabilitet og sandsynligheden for urbanisering i området har forskerne skabt et indeks, som de kalder conservation opportunity index, hvor alle de truede dyrearter har fået tildelt en score på en skala fra 0-10.

Scoren angiver, hvor gode mulighederne er for at bevare dem enten i deres naturlige habitat eller i fangenskab.

»Efter min mening giver resultaterne grobund for optimisme, fordi de viser, at der er meget gode muligheder for at hjælpe næsten 40 procent af arterne, så de kan blive bevaret i deres naturlige leveområder,« siger mexicanske Dalia Amor Conde, adjunkt på Syddansk Universitet og lederen af forskerholdet.

Læs også hos Videnskab.dk: De 100 mest truede arter – komplet nytteløse for mennesker

Forskerne har baseret deres analyse af omkostningerne for bevarelse af de enkelte arter på tidligere, velansete studier, der viser, hvad det koster at opkøbe og forvalte land i forskellige områder rundt om i verden.

Den fremgangsmåde giver studiet ekstra styrke, vurderer postdoc Jonas Geldmann, der selv forsker i bevaringsbiologi ved Københavns Universitet.

Han er overrasket over den samlede pris for at redde de 841 dyrearter fra udryddelse.

»Det er godt nok billigt. Det er en liste over, hvad forskere har udpeget som de absolutte topscorere på nogle kriterier om, hvor sjældne de er, hvor særlige de er, hvor truede de er, og hvor pressede naturområderne, som de findes i, er. Det er omkring en milliard dollars om året på globalt plan, og det er godt nok ikke mange penge,« mener Jonas Geldmann.

Der er dog nogle arter, for hvem løbet ser ud til at være kørt.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan redder vi dyrelivet: Inddrag en tredjedel af landjorden.

»Vi fandt 15 arter, der har meget lille chance for at klare sig i deres naturlige leveområde, og som følge af omkostningerne og det faktum, at der er meget lille eller ingen erfaring i zoologiske haver med at bevare disse 15 arter, er der ingen muligheder for at lave supplerende projekter i fangenskab,« siger Dalia Amor Conde.

Det betyder, at der skal tages nogle svære valg, mener hun.

»Er det værd at investere penge i de 15 arter, når vi ved, at der er så lille en chance for at bevare dem, eller skal vi hellere bruge pengene på de arter, som vi ved har gode muligheder? Det bliver vigtigt at tage en rationel beslutning om, hvad vi vil gøre, for jeg er ikke sikker på, om vi har penge og ressourcer til at redde alle de arter, vi har analyseret,« siger Dalia Amor Conde.

Læs også hos Videnskab.dk: Se en panda stå på hænder, mens den tisser

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.