Forskere afslører kolibriens hemmelighed

Kolibrier kan hænge bumstille i luften, mens de lige så mageligt indtager deres aftenmåltid fra en lækker blomst. De kan også flyve lodret op og ned i luften – og sågar baglæns. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de små luftakrobater gør.
Hvordan i alverden bærer den lille kolibri sig ad med at flyve baglæns? Det har forskerne omsider fundet ud af.
Hvordan i alverden bærer den lille kolibri sig ad med at flyve baglæns? Det har forskerne omsider fundet ud af. Colourbox

Af Videnskab.dk

Kolibrier er naturens egne kunstflyvere. De kan flyve lodret op og ned i luften, bevare deres position, og som de eneste fugle kan de flyve baglæns. Men hvordan gør de det? Det har længe været et mysterium.

Nu har amerikanske forskere fra Vanderbilt University og University of North Carolina, Chapel Hill, ved hjælp af ekstremt detaljerede 3D-animationer, fundet ud af, at kolibrien benytter sig af unikke aerodynamiske kræfter, som mange insekter også benytter sig af.

Se en imponerende 3D-simulering af fuglenes flyveteknik i en video hos Videnskab.dk.

Simuleringen viser, at kolibrien producerer usynlige lufthvirvler, når den basker hurtigt med vingerne. Hvirvlerne giver fuglen et opløft, som er nødvendigt for, at den kan stå stille i luften.

Når fuglen trykker sine vinger ned og fremad, bliver der skabt små usynlige lufthvirvler, der tilsammen bliver presset sammen til en stor hvirvel, der løfter fuglen opad.

Fuglen kan styre, hvor højt løftet skal være, ved at baske med vingerne. På denne måde kan den stå helt stille i luften.

Læs også hos Videnskab.dk: Kolibrier kan flyve næsten uden ilt

Derudover producerer kolibrien positiv energi, selv når vingen går opad, hvilket er usædvanligt for fugle.

Normalt trækker større fugle deres vinger ind til kroppen, når de basker vingerne opad, da bevægelsen skaber en energi, som kan presse fuglen ned mod jorden. Men kolibrien kan rotere sine vinger, så der også produceres positiv energi, når vingerne basker opad.

Insekter som guldsmede, bananfluer og myg har samme evne til at stå stille i luften og bevæge sig fra side til side og baglæns. Selvom deres vingekonstruktion er markant anderledes fra kolibrien, laver de også små hvirvler i luften, der løfter dem opad.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kolibri-video afslører overraskende drikkemetode

Fodring forandrer fugle

Milepæl i biologien: Sådan blev fugle til fugle

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.