Forskere advarer mod sex med robotter

Ønsker vi virkelig et samfund, hvor vores mest intime menneskelige kontakt erstattes med kontakten til en robot?
En robot siger aldrig nej til sex - du behøver hverken behandle hende ordentligt eller gå jævnligt i bad. Men er det virkelig den type forhold, vi som samfund ønsker?
En robot siger aldrig nej til sex - du behøver hverken behandle hende ordentligt eller gå jævnligt i bad. Men er det virkelig den type forhold, vi som samfund ønsker? Scanpix / modelfoto

Sex med robotter er en rigtig dårlig idé. Sådan lyder det fra to forskere, der netop har startet en kampagne mod robot-sex. Det skriver Videnskab.dk.

Kampagnen handler ikke om, at for mange pensionister sender lystne blikke til deres robotstøvsuger. Den er en reaktion på, at sexrobotter af mange er blevet udråbt til at være fremtiden, og at de meget livagtige robotter markedsføres som en livsledsager, og ikke et stykke sexlegetøj.

Netop det bekymrer forskerne, der placerer robotterne i en helt anden kategori end lolitadukker og dildoer.

- Vi har intet imod sex eller sexlegetøj. Men når en maskine går fra bare at være et stykke legetøj til at være en livsledsagerske, er det noget helt andet. Så erstatter den menneskelig kontakt, og det er en meget trist udvikling. En sexrobot er stadig bare en maskine. Den kan og skal ikke erstatte menneskeligt selskab, siger Erik Billing, som er lektor ved Institut for informationsteknologi ved det svenske Högskolan i Skövde.

Debat om hjemmehjælp - men ikke om sex

Han mener, at der mangler en etisk debat om sexrobotter, ligesom der har været om for eksempel robotter, der overtager ældres hjemmehjælp. Sex er netop en meget intim relation, så det er ikke uden konsekvenser for samfundet, hvis normen bliver at robotter erstatter den menneskelige relation, mener forskerne.

Samtidig peger de på, at sexrobotter markedsført som livsledsagere kan forværre mænds syn på kvinder, i og med at de vil styrke opfattelsen af, at kvinder kun er til for mænds skyld - og at kvinder kun har noget fysisk at tilbyde i et forhold.

Andre er dog uenige i, at robotsex har skadelige konsekvenser for samfundet. De mener, at robotterne blot er et stykke sexlegetøj, og at de kan hjælpe ensomme og handicappede, som ingen "rigtige" mennesker har lyst til at have sex med. Der er en robot en oplagt løsning, idet man ikke skal tage hensyn til robottens lyster og følelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.