Forsker: Vores galakse bliver opslugt

Om fem milliarder år vil vores egen galakse, Mælkevejen, blive ædt af den store Andromeda-galakse, siger forsker.
Åh-åh! Vores egen galakse bliver ædt af en større galakse, siger forsker.
Åh-åh! Vores egen galakse bliver ædt af en større galakse, siger forsker. Colourbox

Af Videnskab.dk.

Universets store galakser æder løs på de små.

Sådan lyder det fra forskere, som i en ny undersøgelse har kortlagt, hvordan kæmpestore galakser holder op med at producere nye stjerner og i stedet begynder at 'spise' nærliggende galakser.

Ifølge forskerne vil også vores egen galakse Mælkevejen om cirka fem milliarder år smelte sammen med den store Andromeda-galakse, skriver Videnskab.dk.

»Teknisk set vil Andromeda æde os, fordi det er den største galakse,« siger den australske forsker Aaron Robotham i en pressemeddelelse fra International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR).

Se video af en computersimulering af Mælkevejen, der bliver ædt, på Videnskab.dk.

Den nye undersøgelse af galaksernes 'kannibalistiske' tendenser er baseret på observationer af mere end 22.000 galakser.

Astronomerne nåede frem til, at små galakser er meget effektive til at producere nye stjerner fra gasskyer, mens de store galakser derimod er langt mindre effektive i deres stjerneproduktion.

Når de har nået en vis størrelse producerer galakserne nemlig næsten ingen nye stjerner, men vokser sig i stedet større ved at æde andre galakser, skriver ICRAR.

»Alle galakser begynder med at være små og vokser ved at indsamle gas og ret effektivt lave det om til stjerner. Og så bliver de engang imellem fuldstændig kannibaliseret af en meget større galakse,« siger postdoc Aaron Robotham fra The University of Western Australia i pressemeddelelsen fra ICRAR.

Læs også hos Videnskab.dk: Se spektakulært billede af Danmark - taget fra rummet

Ifølge forskeren er vores egen hjemgalakse Mælkevejen i øjeblikket ved at have nået et vendepunkt, hvor den hovedsageligt begynder at vokse ved at æde små galakser.

»Mælkevejen har ikke fusioneret med en anden stor galakse i lang tid, men man kan stadig se rester af alle de gamle galakser, vi har kannibaliseret.«

»Vi vil også æde to nærliggende dværggalakser - Den Store og Den lille Magellanske Sky – om cirka fire milliarder år,« udtaler Aaron Robotham.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se fantastisk mosaik af Mælkevejen

Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Pokkers: Penis falder af efter sex

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.