Forsker: Reformer ødelægger arbejdsløses liv

Hvis ikke systemet hele tiden pressede borgere, som arbejdsmarkedsreformer er rettet mod, ville de få det bedre, mener arbejdsmarkedsforskeren Iben Nørup.
Forsker Iben Nørup mener, at politikere – lige fra Mette Frederiksen (S) til Claus Hjort Frederiksen (V), ”har gjort arbejdet til det eneste saliggørende her i tilværelsen.”
Forsker Iben Nørup mener, at politikere – lige fra Mette Frederiksen (S) til Claus Hjort Frederiksen (V), ”har gjort arbejdet til det eneste saliggørende her i tilværelsen.” Fotomontage: Scanpix/arkiv

De senere års reformer på arbejdsmarkedsområdet får nu en hård medfart fra arbejdsmarkedsforskeren Iben Nørup, der i 2014 afleverede ph.d.-afhandlingen ’Arbejde og sygdom – og om at være en del af fællesskabet’.

Det skriver Politiken.

Hun kom frem til, at man ikke kan forbedre folks sociale situation ved at give dem et arbejde. Faktisk kan det få en negativ effekt i nogle tilfælde. Én af de reformer, hun har fulgt tæt, er den omdiskuterede førtidspensionsreform, som i den seneste tid har fået hård kritik og er blevet heftig debatteret blandt landets politikere.

Senest har S-formand Mette Frederiksen, der var arkitekten bag reformen, udtalt, at det kan være en god idé at kigge på reformen i forligskredsen.

Og det har de god grund til, siger Iben Nørup nu i et interview med Politiken.

- Ja, en formentlig utilsigtet effekt af førtidspensionsreformen er, at knap hver tiende af de 2.368 borgere, der har afsluttet et ressourceforløb, i dag står uden løn eller en offentlig ydelse. Nogle bliver hjemløse, andre lever på venners nåde på en sofa et eller andet sted eller bliver forsørget af ægtefælle eller børn. Arbejdsmarkedsreformerne, der angiveligt skulle hjælpe mennesker til at blive stærkere, ødelægger deres liv. Det er tankevækkende, siger hun til Politiken.

Ville få det bedre uden pres

Iben Nørup mener, at politikere – lige fra Mette Frederiksen (S) til Claus Hjort Frederiksen (V), ”har gjort arbejdet til det eneste saliggørende her i tilværelsen.”

Hun afviser, at borgere vil miste indhold i livet, hvis ikke de har et arbejde at stå op til. De får det ikke værre og mister hverken kontakten til fritidsinteresser, venner eller familie.

- Jeg vil faktisk vende det om og sige, at mange af de mennesker, som arbejdsmarkedsreformerne retter sig mod, ville få det bedre, hvis de ikke skulle presses hele tiden, og ville måske komme tættere på arbejdsmarkedet. De ville være gladere mennesker, hvis de fik en overførselsindkomst, så de ikke blev stresset af økonomi og frygt for fremtiden. En førtidspension kan være en kæmpe lettelse for en kronisk syg, siger hun til Politiken.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr har i et interview med Ugebrevet A4 varslet et opgør med ressourceforløbene og krævet at forligskredsen bag førtidspensionsreformen mødes til efteråret og går den efter i sømmene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.