Forsker: Løkkes møgsager har kostet opbakning til Venstre

Flere landmænd har vendt Venstre ryggen. Løkkes mange sager, synes at være grunden, mener forsker.
Flere landmænd har vendt Venstre ryggen. Løkkes mange sager, synes at være grunden, mener forsker.
Flere landmænd har vendt Venstre ryggen. Løkkes mange sager, synes at være grunden, mener forsker. Scanpix

Der var engang, hvor mange landmænd ikke var i tvivl om, hvor de skulle sætte deres kryds. Men nu vender flere landmænd partiet Venstre ryggen.

Det viser en meningsmåling, som Landbo Syd har foretaget blandt foreningens medlemmer, skriver DR Syd i dag.

Ifølge en lignende måling ved seneste valg var hele 73 procent af de syd- og sønderjyske landmænd klar til at sætte krydset ved Venstre. I den nyeste er det faldet til 47 procent.

Og Ph.d-studerende Martin Vinæs Larsen, der forsker i vælgeradfærd ved Københavns Universitet, er ikke i tvivl om, hvad årsagen er til det.

- Det kunne godt have noget at gøre med Lars Løkke Rasmussens uheldige sager siden sidste valg, siger Martin Vinæs Larsen og fortsætter:

- Vi ved, at der er mange vælgere, der har valgt Venstre fra på grund af det. Og man kunne se, at da der var det her opgør mod ham for et år siden, så var det også især venstremænd fra landkommuner, der gjorde oprør, forklarer han til DR Syd.

I samme måling går Liberal Alliance frem fra 10 procent af stemmerne ved det seneste valg til nu at stå til 37 procent af landmændenes stemmer.

Ifølge Mogens Dall, der er formand for Landbo Syd, så tiltaler Liberal Alliances politik flere landmænd, fordi den er blevet klarere.

Men han udelukker ikke, at personsager i Venstre også kan have fået landmænd til at søge mod Liberal Alliance.

- Folk husker jo. Og så er det måske også et lille wake up call til Venstre, at I skal altså gøre Jer umage fremadrettet for at få min stemme. For den er faktisk ikke nogen selvfølge, siger Mogens Dall.

Dansk Folkeparti får tredjeflest af landmændenes stemmer med 10 procent. Det er en lille fremgang i forhold til Landbo Syds meningsmåling ved valget i 2011.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.