Forsker: Giv nedslidte deres folkepension tidligere

Forskere efterspørger et mere fleksibelt pensionssystem.
Foto: Scanpix

Pensionssystemet skal være mere fleksibelt. Sådan lyder det i dag fra fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk.

Til finans.dk anbefaler han, at politikerne sørger for, at nedslidte danskere kan få en del af deres folkepension tidligere. Det for at undgå, at nogle af landets lavest lønnede får mindre ud af deres pensionsopsparing i takt med den stigende pensionsalder.

 - Nogle vil arbejde, til de er langt oppe i 70’erne. Andre har brug for at stoppe, når de er 60 år. Men for de lavestlønnede spiller folkepensionen så stor en rolle, at den nødvendigvis også må blive mere fleksibel, hvis det skal lykkes, siger Jesper Bo Jensen til finans.dk.

Helt konkret foreslår han, at ligesom folkepensionen forhøjes, hvis man venter med at hæve den, så skal man også kunne få en reduceret folkepension tidligere, hvis man har behov for det.

Jesper Bo Jensen er da heller ikke alene om at efterspørge et mere fleksibelt pensionssystem.

Også arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet deler den holdning.

Han foreslår, at politikerne genopliver den offentlige delpensionsordning, som ellers er ved at blive udfaset.

- Man har afviklet den, fordi man frygtede, at for mange ville forlade arbejdsmarkedet delvist, og at det samlede arbejdsudbud dermed ville falde. Men spørgsmålet er, om det var en klog beslutning. Den kunne måske bruges til nogle af dem, der ikke er syge nok til førtidspenision, men for syge til at arbejde fuld tid, siger Bent Greve til finans.dk.

Også dem, der kommer til at mærke en højere pensionsalder, mener, der er behov for se på de individuelle behov, der kan være. 

- Det er en dyster fremtid. Jeg kan gå på pension som 74-årig, og gennemsnitsalderen for sådan nogle som mig er 73 år. Hvis jeg følger gennemsnitslevealderen for struktører, er jeg død et år før, jeg overhovedet lugter noget, der hedder pension, har Morten Ryom tidligere sagt til Avisen.dk. Han er - udover at være socialdemokratisk folketingskandidat i Aalborg - ved at uddanne sig til struktør.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.