Forsker efter tragiske sager: Veteraner er lige så syge som alle andre

Der er ikke meget, der taler for, at veteraner er mindre syge end gennemsnitsbefolkningen, mener psykolog og forsker.
Flertallet af udsendte klarer sig vældig godt, når de kommer hjem fra krig, siger psykolog og forsker Karen-Inge Karstoft. 
Flertallet af udsendte klarer sig vældig godt, når de kommer hjem fra krig, siger psykolog og forsker Karen-Inge Karstoft.  Foto: Claus Fisker/Scanpix/Arkiv

De seneste måneder har to danske krigsveteraner begået selvmord, mens én angiveligt har dræbt begge sine forældre med en økse.

Alle tre led af posttraumatisk stresssyndrom, PTSD, der både i forskning og medier opfattes som en "signatur-lidelse" i forbindelse med krig.

Men faktum er, at selvom krig belaster, er danske soldater kun i ringe grad mere psykisk skadede og på flere parametre mindre socialt udsatte end gennemsnitsdanskeren.
Det skriver Kristeligt Dagblad.

Karen-Inge Karstoft er psykolog og forsker på videncentret ved Forsvarets Veterancenter:

- Ser vi på, hvad vi ved på baggrund af forskning, er der ikke meget, der taler for, at vi har en population (gruppe mennesker, red.), der er mindre sund end gennemsnitsbefolkningen. Det er et vigtigt perspektiv, der sjældent får opmærksomhed, at vi har at gøre med en gruppe, hvor flertallet ikke kommer svækket hjem fra udsendelser, men klarer sig vældig godt, siger hun.

Veteraner fra Balkan-krigen har begået hovedparten af veteran-selvmord i Danmark, ligesom veteranen i mordsagen fra Djursland havde været på Balkan. Det giver frygt for, at en bølge af svært skadede soldater vil dukke op i årene, der kommer.

 

Når det gælder danske veteraners trivsel, peger tal om selvmord, kriminalitet og arbejdsløshed henimod, at de er en sund gruppe.

Mellem 1992 og 2013 havde 47 veteraner begået selvmord, heraf var 43 Balkan-veteraner, viser de seneste sikre tal om selvmord fra Center for Selvmordsforskning.

I en rapport fra 2012 sammenlignedes veteranernes selvmord med en kontrolgruppes. Her var konklusionen, at veteraner ikke har større risiko for selvmord eller selvmordsforsøg end baggrundsbefolkningen.

Når det gælder sociale forhold, viser endnu ikke offentliggjorte tal fra Veterancentret, at 90 procent af danske veteraner er i arbejde, mens kun tre procent modtager en form for bistandsydelse. I kontrolgruppen er færre i arbejde, nemlig 79 procent, og flere på overførselsindkomst, nemlig syv procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.