Forsker: Danmark kan lære af amerikansk frivillighed

Frivillige skal ses som en ressource, og de danske politikere kan med fordel skæve til USA for at se, hvordan de får frivillige i gang, mener adjunkt Anne Mørk.
Frivillige skal ses som en ressource, og de danske politikere kan med fordel skæve til USA for at se, hvordan de får frivillige i gang, mener adjunkt Anne Mørk.
Frivillige skal ses som en ressource, og de danske politikere kan med fordel skæve til USA for at se, hvordan de får frivillige i gang, mener adjunkt Anne Mørk. Colourbox

De danske politikere kan med fordel lade sig inspirere af, hvordan man får frivillige i gang i USA. Det mener Anne Mørk, der er adjunkt på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet og forfatter til en ph.d.-afhandling om netop frivilligt arbejde, skriver dr.dk.

Ifølge Anne Mørk er man i USA afhængig af frivillige. Her erstatter National Service Corps meget af det, som velfærdssamfundet tager sig af i Danmark.

Over for dr.dk påpeger hun, at de frivillige skal ses som en ressource i en tid, hvor mennesker lever længere, og hvor der bliver færre til at brødføde dem, samtidig med at der er brug for flere hænder i flere sektorer.

Den rigtige timing

- I Danmark er vi også gode til at lave frivilligt socialt arbejde og foreningsarbejde, men vi er ikke i gode til at italesætte det, og politikerne er det slet ikke, siger hun til dr.dk.

Skal der mere frivillighed i Danmark, kræver det derfor, at politikerne tager ansvar. Men det kræver også den rigtige timing, påpeger Anne Mørk.

- I USA benyttede præsident Georg W. Busk terrorangrebet den 11. september 2001 til at opfordre alle amerikanere til at arbejde som frivillig 1000 timer de næste to år. Og man oplevede en kæmpe opblomstring inden for frivillige organisationer. Vores demokrati var under angreb i februar. Så der kunne man også have brugt frivilligheden til at sige, at vi ikke bare skal holde om hinanden, men aktivt gøre en indsats, siger Anne Mørk til dr.dk.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.