AIRBNB BAG FACADEN

Forsker: Airbnb presser huslejen i vejret

Udlejningstjenesten Airbnb har betydning for stigende huslejer og huspriser i København, siger forsker og SF's borgmester i København. Københavns Kommune har ellers frikendt Airbnb.
Der findes i alt over 16.000 annoncer for boliger i København og Frederiksberg Kommune på AirBNB. Men den ekstra fortjeneste det kan give udlejerne er med til at presse huspriserne op forklarer forsker.
Der findes i alt over 16.000 annoncer for boliger i København og Frederiksberg Kommune på AirBNB. Men den ekstra fortjeneste det kan give udlejerne er med til at presse huspriserne op forklarer forsker. Fotocollage: Scanpix

Airbnb påvirker boligmarkedet, siger forsker.

Der er 16.178 annoncer for boliger i København på Airbnb. Når så mange københavnere udlejer deres hjem til turister, kan det være med til at presse boligpriserne op, siger professor Anders Lund Hansen fra Lund Universitet. 

- Stigende huspriser er generelt et problem i København. Og dér kommer Airbnb ind som endnu et element i den her udvikling, siger Anders Lund Hansen, der blandt andet har forsket i boligudviklingen i København.

Københavns Kommune har ellers for få uger siden frikendt udlejningstjenesten. Airbnb har ingen betydning for udviklingen på det københavnske boligmarked, lød det i en analyse fra økonomiforvaltningen.

Men den analyse er han ikke enig i.

Heller ikke borgmester for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) er tilfreds med økonomiforvaltningens analyse.

- Meget tyder på, at Airbnb er med til at presse priserne op, fordi spekulanter misbruger ordningen og konstant udlejer en bolig i stedet for at bo i den, siger Ninna Thomsen.

Avisen.dk har tidligere afsløret, at Airbnb bliver misbrugt til at leje lejligheder ud hele året og ikke kun, når beboerne er på ferie

Ninna Thomsen ønsker, at kommunen laver en grundig undersøgelse af, hvilken effekt Airbnb har på boligmarkedet, og hvad der kan gøres for at forhindre spekulation.

Øger efterspørgslen

Anders Lund Hansen er enig med Københavns Kommune i, at der er mange andre faktorer end Airbnb, der spiller ind på hus- og lejepriserne.

Men når folk lejer deres lejlighed ud gennem Airbnb betyder det i praksis, at de kan få råd til en dyrere bolig, end deres budget ellers tillader.

- Når man regner ud, hvor meget man har råd til at betale, kan man medregne indtægt fra Airbnb. Dermed kan man sætte sig dyrere. Og det er med til at drive priserne op, siger Anders Lund Hansen og efterlyser politisk handling.

- AirBNB er helt sikkert et af de elementer, vi må holde øje med, siger han.

Avisen.dk har talt med flere Airbnb-værter, der beskriver, at de ikke ville have råd til at bo i deres bolig, hvis det ikke var for indtægterne fra Airbnb. Men de har ikke ønsket at stå frem.

Snyder lejerne

Når Airbnb ikke er så stort et problem i København som eksempelvis i Berlin og Barcelona, så skyldes det ifølge Københavns Kommune, at vi i Danmark har en lejelov, der sætter en grænse for, hvor meget en udlejer må tage i husleje.

Men ifølge Lejernes Landsorganisation er der eksempler på, at Airbnb bliver brugt til at komme uden om lejeloven.

Hvis huslejen er for høj, kan lejer klage til huslejenævnet. For at komme uden om det, kan udlejer leje ud til en såkaldt stråmand, som så lejer lejligheden videre ud i kortere tid ad gangen.

Den nye lejer kan stadig klage til huslejenævnet. Men hvis man kun har en halvårig kontrakt, er sandsynligheden for at få kontrakten forlænget ikke så høj, hvis man slæber sin udlejer for huslejenævnet.

Derfor mener Lejernes Landsorganisation, at denne konstruktion er med til at trække huslejeniveauet op. De vurderer, at omkring 2.000 lejligheder bliver lejet ud på denne måde igennem forskellige udlejningsportaler. De kan ikke sige, hvor mange af de korte udlejninger, der sker via Airbnb.

Avisen.dk har været i kontakt med en udlejer på Airbnb, der udlejer otte forskellige værelser og lejligheder. Af annoncerne fremgår det, at man kan registrere sin CPR-adresse i boligen. Udlejeren oplyser, at det er fordi, han lejer lejlighederne ud til københavnere, men han har ikke ønsket at svare på spørgemål om, hvorfor han gør det igennem Airbnb.

Københavns Kommunes økonomiforvaltning fastholder over for Avisen.dk, at Airbnb ikke har den store betydning for bolignmarkedet, da det er en lille del af de omkring 300.000 boliger i København, der bliver lejet ud igennem Airbnb.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.