Formand for ledige: Jeg kender ingen, der ikke vil tage et job

En analyse viser, at hver fjerde jobparate dansker på kontanthjælp ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Formanden for de lediges landsforening undrer sig over tallet.
Helle Nielsen er formand for Landsforeningen Lediges Vilkår. Hun har ikke noget svar på, hvorfor så mange ikke står til rådighed. "Der er kontrol og sanktioner for de ledige, hvis de ikke søger job," siger hun.
Helle Nielsen er formand for Landsforeningen Lediges Vilkår. Hun har ikke noget svar på, hvorfor så mange ikke står til rådighed. "Der er kontrol og sanktioner for de ledige, hvis de ikke søger job," siger hun. Foto: Privatfoto Facebook

Hver fjerde kontanthjælpsmodtager i Danmark, der er erklæret jobparat, står ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Dansk Erhverv, som Politiken i dag fortæller om.

De arbejdsløse, der kommer i kategorien “ikke til rådighed” svarer for eksempel, at de ikke har søgt job inden for den seneste måned, at de ikke kan starte med 14 dages varsel, og nogle også at de slet ikke ønsker et job.

Helle Nielsen er formand for Landsforeningen Lediges Vilkår. Hun er uforstående over for undersøgelsens resultat:

- Dem, jeg kender, der er arbejdsløse, de står i hvert fald til rådighed. Og hvis jobcentret ringer med et job, så kan du ikke sige nej, så kommer du i hvert fald i karantæne. Der er masser af sanktionsmuligheder, siger Helle Nielsen, der peger på, at det kan være geografiske barrierer, der gør, at man vægrer sig ved en jobmulighed.

Hvis man bor i København, er det måske ikke lige så nemt at tage et job i Nordjylland, siger hun.

Fyrer løs mod hinanden i skyttegravskrig

De adspurgte i analysen har også angivet årsager til, at de ikke kan tage et job med 14 dages varsel: Sygdom (27 procent), personlige- og familiemæssige årsager (17 procent) og at man er i gang med at afslutte skole eller uddannelse (21 procent). 35 procent svarer andre årsager.

Helle Nielsen siger, at man jo ikke kan gøre noget ved sygdom, men kan ikke svare på, hvorfor resten ikke står til rådighed:

-Det lyder lidt mærkeligt for mig, for som sagt er der sanktioner. Du skal søge to job om ugen inde i joblog, ellers bliver du indkaldt til samtale. Der er meget kontrol, siger hun.

Men 25 procent er et højt tal. Kan du forstå, det kan virke provokerende?

- Ja, det kan jeg da godt. Men jeg tror, man skal gå bagom overskrifterne. Det her kommer fra Dansk Erhverv, og jeg mener, arbejdsgiverne har en interesse i, at motivere til at få sænket ydelserne, for det får også lønningerne til at falde. Nogle gange kan det virke som en form for skyttegravskrig, hvor arbejdsgivere og ledige fyrer løs mod hinanden, men det løser jo ingen problemer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.