Formand for handelsskoleelever: "vanvittig" nedgang i elevtal

Karakterkrav og afskaffelse af toårigt grundforløb har holdt de unge væk, mener elevformand. Konsekvensen er, at vi kommer til at mangle folk på kontorer og i butikker, forudser han.
Handelsskoleelever har tidligere været på gaden for at protestere mod deres forhold. Nu mener de, at erhvervskolereformen er skyld i, at elevtallet styrtdykker.
Handelsskoleelever har tidligere været på gaden for at protestere mod deres forhold. Nu mener de, at erhvervskolereformen er skyld i, at elevtallet styrtdykker. Keld Navntoft, Scanpix

Tilgangen til de erhvervsskoler, der udbyder de såkaldte merkantile erhvervsuddannelser, som er rettet mod kontor og detailhandel, er styrtdykket med over 30 procent i år.

Ifølge nye tal fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har kun 3.600 unge i år søgt ind på merkantile grunduddannelser mod over 5.000 sidste år.

Vanvittigt

Forklaringen er erhversuddannelsesreformen, mener formanden for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Steffen Andersen. Han vurderer erhvervsskolereformen som et tilbageskridt for de merkantile uddannelser.

- Jeg havde forventet en vis nedgang i elevtallet, men 30 procent er jo vanvittigt. Karakterkravene (02 i dansk og matematik, red.) kan have udelukket en del. Men jeg tror også, at det har virket afskrækkende, at man har det gamle, merkantile grundforløb på uddannelsen, som har været meget attraktiv, siger han.

Farvel til det praksisnære

Det hidtidige merkantile grundforløb på 2 år (hg) er blevet afskaffet til fordel for et grundforløb af samme varighed som på de øvrige erhvervsuddannelser. Det vil sige et år for elever, der kommer lige fra folkeskolen, og et halvt år for andre.

- Nu er der ikke længere tid til de praksisnære ting, som har gjort, at vi ikke har skullet så meget på skole i hovedforløbet, så arbejdsgiverne ikke har skullet undvære os så meget. Men det værste er, at der med den begrænsede søgning kommer til at mangle folk på kontorerne og i butikkerne i den anden ende, forudser Steffen Andersen.

Mange ville det ikke alligevel

Direktør Lars Kunov fra Danske Erhvervskoler forudser dog ikke de samme konsekvenser.

- Det drastiske fald er et problem for de skoler i yderområderne, som måske nu har så få elever, at de har svært ved at opretholde uddannelserne. Men hvis skolerne kan holde på de elever, de har fået, kommer der ikke færre ud i den anden ende. Mange unge har brugt den to-årige hg som et afklaringsforløb, uden at de har færdiggjort en uddannelse inden for området, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.