Forfulgt af en stalker? Sådan får du hjælp

Med de mange nye medier og internettet generelt er det blevet lettere end nogensinde før at stalke andre mennesker. Også over større afstande. Sådan bliver du din forfølger kvit:
Langt størstedelen af ofrene for stalking er ganske almindelige mennesker, og kun ganske få procent er kendte og berømte personer
Langt størstedelen af ofrene for stalking er ganske almindelige mennesker, og kun ganske få procent er kendte og berømte personer Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, Ude & Hjemme, Aller Media

Hvad enten det er på din telefon, på de sociale medier eller ude i virkelighedens verden, du føler dig forfulgt, så kan det være rigtigt ubehageligt og angstprovokerende.

Det kan måske være svært at definere og forklare over for andre, hvor ubehageligt det egentlig føles, og måske kommer du helt i tvivl, om det er dig selv, der overreagerer, og du i virkeligheden er ved at miste forstanden.

Her hjælper socialrådgiver Susanne Lyngsø dig til at sætte ord på, hvilken type stalker der forfølger dig, og forhåbentlig også til at blive fri for din uvelkomne følgesvend.

- Stalking er en sammensætning af adfærd og hændelser, der påføres et andet menneske, og som af offeret opleves som gentagen, påtrængende og uønsket kontakt og kommunikation, siger Susanne Lyngsø om definitionen af fænomenet.

Rikkes mareridt: Vågnede op med sin stalker ved siden af i sengen. Se den grufulde fortælling på Udeoghjemme.dk

Hvem rammes af stalking?

Hvis du tror, at det er en særlig type mennesker, der enten er meget attraktive, fører sig meget frem eller er meget i medierne, som ender med at blive forfulgte, så tager du fejl. Primært er der tale om helt almindelige mennesker, der kan være så uheldige at støde ind i andre, der ikke kan lade dem være.

- Langt størstedelen af stalkingofrene er ganske almindelige mennesker, og kun ganske få procent er kendte og berømte personer. Omkring to tredjedele af ofrene kender deres stalker, enten som ekskærester, eks-dates, tidligere eller nuværende ægtefælle, en affære, naboer, kolleger, bekendte, eller familiemedlemmer, forklarer Susanne Lyngsø.

Dot Wessmans tragedie: Kæmper for min hjerneskadede datter. Se mere på Udeoghjemme.dk

Her er de fem grundtyper af stalkere:

Den afviste: Typisk en tidligere partner, kæreste, date, ven eller lignende.

Den intimitetssøgende: En, der ønsker at få et tæt forhold til et udvalgt menneske.

Den inkompetente: En, der søger en partner, med metoder der i sig selv har den modsatte virkning. Vedkommende har ofte nedsatte, sociale færdigheder.

Den hævngerrige: En, der forfølger sit offer som reaktion på en oplevelse af fornærmelse eller krænkelse.

Den psykopatiske:
En, der søger at opnå seksuel tilfredsstillelse og kontrol. Der er ofte tale om seksuelle afvigere.

Sådan gør du, hvis nogen forfølger dig

Hvis du har fået dig en stalker på halsen, råder Susanne Lyngsø dig til at søge ind på Dansk Stalking Centers hjemmeside. Her har de samlet en mængde gode råd til personer, der er udsat for stalking.

- Først og fremmest skal man ikke gå alene med det. Fortæl dine nærmeste om dine oplevelser, så de ved, hvad der foregår, og kan hjælpe og eventuelt være med til at beskytte dig. Hvis du deler dine oplevelser med andre, vil du opdage, at du ikke er alene, og at du ikke er ved at blive skør. Lær mere på danskstalkingcenter.dk og brug deres rådgivningsmuligheder, fortæller Susanne Lyngsø.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.