Forfatteren Maria Helleberg: Derfor har jeg ikke fået børn

Maria Helleberg har ingen børn, men det er hverken et valg, hun selv har taget eller er glad for, fortæller den romanaktuelle forfatter.

Marie Helleberg, der siden sin debut som forfatter i 1986 har udgivet 39 romaner, hvoraf størstedelen er historiske, kan godt leve med at komme i båsen ’historisk forfatter’, men ellers frabeder hun sig både etiketter og båse. Maria Helleberg har aldrig fået børn, men det betyder ikke, at hun vil sættes i bås på den konto.

Hun husker, hvordan en journalist fra en avis engang ringede og bad hende medvirke i en serie om ’Karrierekvinder, der har fravalgt at få børn’, og hvordan hun selv spurgte journalisten: ’Er du sikker på, at sådan nogle kvinder overhovedet findes?’.

Bodil Jørgensen om at blive gravid som 47-årig: Troede det var overgangsalderen. På søndag.dk fortæller hun hvordan omverdenen har reageret på at hun blev mor i en sen alder

Ufrivilligt barnløs

– Er det ikke mere, fordi løbet nogle gange er kørt, når man kommer dertil, hvor man synes, der er plads til børn, og hov, så var der pludselig ikke nogle ordentlige æg tilbage? Eller også var ægteskabet ophørt, og man syntes ligesom ikke, man kunne byde en ny kæreste lynhurtigt at skulle stå model til en baby? Jeg tror det, siger hun og fortsætter:

– Jeg har ikke fået børn, nej, men jeg har så sandelig forsøgt. Jeg tog bare på et tidspunkt konsekvensen af tre graviditeter uden for livmoderen. Jeg var omkring 32, da jeg besluttede, at nu ville jeg ikke udsætte mig selv for risikoen for en fjerde graviditet uden for livmoderen.

De manglende børn er ikke et udtryk for, at hun har manglet mænd i sit liv. I en alder af 58 har hun været gennem nogle stykker, altså både mænd og faste parforhold.

Men de seneste 11 år har manden i hendes liv heddet Jørn.

Vi keder os ikke

Når hun skal forklare, hvorfor hun og Jørn har det så godt sammen, kommer svaret flyvende:

– Det kan stort set ikke lade sig gøre at kede sig sammen med Jørn. Og dét er det vigtigste, du. Det gør ingenting, at vi kan skændes, og det kan vi, også så det brager indimellem, men vi kommer over det.

– Men det må for guds skyld ikke blive kedeligt. Ét er, hvis man er 85 og kedelig, hvilket jeg i øvrigt vil påstå, at meget få 85-årige er, men noget andet er at være 25 og kedelig!

Michala Petri om sin nye kæreste: Det var ikke kærlighed ved første blik. På søndag.dk fortæller hun, hvordan de to alligevel endte sammen

– I dag kan vi jo selv vælge vores mænd, i modsætning til kvinderne på f.eks. Leonora Christines tid, og noget af det allervigtigste i livet er at vælge en, man gider være sammen med. Det slog mig i 2013, da Jørn og jeg havde tiårs-dag, at jeg tænkte: Hvad? Er der virkelig gået ti år? Det er vist et meget godt tegn!

Maria og Jørn er ikke gift. – Men han er min mand, indskyder hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.