Forfatter: "Livet er mere end hue og karakterer"

- Hvis alt, vi ved, er noget, vi har læst, glemmer vi det vigtigste i livet, siger forfatter og journalist Morten Pelch. Han hitter med et Facebook-opslag om sin livsbane fra ghetto til gaza gennem kærlighed og sorg.
- Livet hverken starter eller slutter med en studenterhue, skriver journalist Morten Pelch på Facebook.
- Livet hverken starter eller slutter med en studenterhue, skriver journalist Morten Pelch på Facebook. Privatfoto

- Livet er mere end din hue og dine karakterer i skolen. Det handler om din egen karakter. Så giv ikke op. Vil du have noget - så gå ud i verden og ta' det.

Sådan skriver den 34-årige journalist og forfatter Morten Pelch i den digteriske Facebook-opdatering, der netop nu er gået viralt med 5500 delinger og over 17.000 likes.

Anledningen er de tusinder af glade studenter, der i disse dage udklækkes. Og han er glad på deres vegne. Deres hue er vigtig. Men hans opdatering er rettet "til dig med enten ingen studenterhue eller et snit, du ikke kan bruge til en fis."

Morten Pelch præsterede selv blot en "halvsløj HG uddannelse" og en aldrig færdiggjort HF. 

- Jeg sad og arbejdede på en artikel for TV-2, og på Facebook så jeg alle de nye, flotte huer. Hvis jeg havde været 18 år, kunne jeg godt føle mig hægtet af. Jeg er selv vokset op i en ghetto, siger han til Avisen.dk

 

"Livet er ikke et kapløb"

Derfor besluttede han sig for at lave en opdatering. Til sit yngre jeg og til alle dem, der ikke skåler med et 10-tal eller 12-tal i huen.

- Jeg har også været helt ung og tænkt på, hvilken kurs jeg skulle tage. Min ærlige grundtanke med opdateringen var at sige til mig selv som 18-årig: Det skal nok gå. Livet er ikke et kapløb med andre. 

Opdateringen er fuld af levet liv og rørende fortællinger om alt det, han har elsket, og alt det han har tabt. Han har elsket sin far og sin lillebror, som er afgået ved døden. Han har rejst sig fra et broget liv og skrevet reportager fra Gaza til Danmark. Og har udgivet to bøger.

Plads til en skævert

Morten Pelch skelner mellem "levet liv" og "læst liv". Og der bør være en sammenhæng mellem det boglige og det levede.

- Vi lever vi i et samfund, hvor de mennesker, der ender med at blive højtuddannede læger og psykologer, bruger al deres tid på at kæmpe for det høje snit og dermed kan glemme at komme ud i verden og holde almindelige mennesker i hånden. Hvis alt, vi ved, er noget, vi har læst, glemmer vi det vigtigste i livet: Forholdet til andre mennesker.

Han tror, at opslaget er blevet så populært, fordi han skriver det, andre tænker, men måske ikke lige kan sætte ord på.

- Vi kommer alle i vildrede, i tvivl, ad veje. Der skal være plads til en skævert. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.