Forfatter: Alle kvinder kender desværre til seksuelle krænkelser

Forfatteren Pernille Melsted blev provokeret af de mange råd efter overgrebene på kvinder i Köln nytårsnat.
Man ville aldrig bagefter sige til terrorofre, at de burde have opført sig anderledes. Hvorfor gør man det så til ofre for seksuelle overgreb? spørger Pernille Melsted.
Man ville aldrig bagefter sige til terrorofre, at de burde have opført sig anderledes. Hvorfor gør man det så til ofre for seksuelle overgreb? spørger Pernille Melsted. Foto: Aller Media.

Efter overgrebene på kvinder i Köln nytårsnat blev forfatter, foredragsholder og coach Pernille Melsted provokeret af alle de velmenende råd, danske mænd på Facebook gav kvinder. Hun skrev en lang opdatering, der sagde nej tak til råd, der gør kvinder medansvarlige overgreb. Den blev delt over 2.000 gange.

- Jeg definerer ikke normalt mig selv som feminist, men efter Köln blev jeg provokeret af alle de gode råd til kvinder, som jeg kunne læse fra selv fremtrædende mænd på Facebook: At vi skal passe på med, hvordan vi klæder os. Hvor vi går alene. Hvor meget vi drikker. Alt sammen underforstået, at hvis kvinder opfører sig på en bestemt måde, kan de undgå voldtægt. Men vi kvinder kender alle de gode råd. Vi gør allerede alle de ting. Det er et helt skævt sted at starte debatten. Derfor sammenlignede jeg seksuelle overgreb med terrorangreb, forklarer Pernille Melsted til FEMINA.

Redaktionschef Dorthe Kandi: Kvinder skal INTET gøre for at undgå voldtægt

Dér ville man aldrig – retrospektivt – give terrorofre råd om, hvad de nok burde have gjort anderledes. Når man stiller det sådan op, giver man hurtigt kvinder et medansvar for de krænkelser, de oplever.

- Men det er ALDRIG kvindens eget ansvar. Vi skal kunne gå med en mand hjem i bikini, hvis det er det, vi vil, og alligevel have ret til at sige nej til sex, understreger hun.

Renée Toft Simonsen om voldtægt: Et nej er et nej

Gramset på i en bar til voldtægt

Når Pernille Melsted kigger rundt i sin omgangskreds, kan hun ikke finde en eneste kvinde, der ikke på et tidspunkt har følt sig krænket seksuelt.

Og det kan være alt fra at blive gramset på i en bar til voldtægt.

– Jeg ville ønske, mænd gik mere aktivt ind i debatten og tog mere afstand fra fænomenet. De fleste mænd herhjemme kunne heldigvis ikke finde på at overskride kvinders grænser. Jeg tror, at det ville gøre en forskel for de mænd, der i forskellig grad forsvarer overgreb, hvis de hørte og så mænd, der tog afstand. Det er næsten altid kun kvinder, der svarer igen i den offentlige debat, og de bliver hurtigt stemplet som hysteriske, siger hun.

At respektere andres grænser

Pernille Melsted har selv en søn, og hun påpeger, at det er vigtigt, vi taler om vores sønner omkring emnet. De skal lære, hvad det betyder at respektere andres grænser. Man må selvfølgelig gerne give et kompliment.

Men man skal kunne kende forskel på, hvornår man ser en pige i øjnene og siger, at man synes, hun er dejlig, og så hvornår man overskrider hendes grænse ved f.eks. at tage hende uopfordret på røven.

– Vi kvinder vil virkelig gerne flirtes med. Men det er ikke at blive flirtet med, når der ikke er øjenkontakt. Så føles det skamfuldt og krænkende. Jeg tror, mange mænd ikke rigtig forstår det, fordi de simpelthen aldrig selv har oplevet det. Der er klart forskel på Kabul og København. Vi er privilegerede på mange områder i forhold til kvinder andre steder i verden. Men vi skal passe på ikke at begynde med at gradbøje vores fordømmelse af krænkelser, siger hun.

Renée Toft Simonsen: Udskamning af kvinder er ikke underholdning

HVAD KAN DU SELV GØRE:

  • Bland dig i debatten.
  • Der er grimme kommentarer derude, men langt de fleste er positive.
  • Sexisme og overgreb skal ikke ties ihjel. Det skal tales ihjel.
  • Del din egen historie(r).
  • Gå ind på Danmark.everydaysexism.com og læs andre kvinders vidnesbyrd eller del dit eget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.