Forening vil have syge hurtigere afklaret: De skal ikke kastes rundt i årevis

Gigtforeningen vil have en grænse for, hvor lang tid kommunerne må bruge for at finde en løsning for de langtidssygemeldte.
Syge skal ikke kastes rundt i systemet i årevis, hvis det står til Gigtforeningen, der vil have en afklaringsgaranti.
Syge skal ikke kastes rundt i systemet i årevis, hvis det står til Gigtforeningen, der vil have en afklaringsgaranti. Modelfoto: Iris

Det skal være slut med, at syge mennesker i årevis hænger fast i det kommunale system og venter på en afklaring på, om de er berettiget til fleksjob eller førtidspension.

Det mener man i Gigtforeningen, der derfor foreslår, at der indføres en afklaringsgaranti. 

- Det er dybt umenneskeligt, at en kommune tillader sig at bruge tre, fem eller endda otte år på at finde ud af, om et menneske er berettiget til fleksjob, førtidspension eller kan omskoles til andet erhverv. Sådan kan man simpelthen ikke tillade sig at skalte og valte med andres tilværelser, siger Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind i en pressemeddelelse.

Afklaringsgarantien skal sikre, at en borger efter senest 12 måneder ved, om det er muligt at komme i fleksjob, revalidering eller på førtidspension. Modellen kendes fra sundhedsvæsenet, hvor man i 2013 indførte en udredningsgaranti, der gav patienter ret til at få stillet en diagnose inden for 30 dage.

- Afklaringsgarantien skal sørge for, at mennesker, der som følge af sygdom eller ulykke får nedsat arbejdsevne, ikke i årevis bliver kastet rundt i systemet, siger Mette Bryde Lind.

Patientforening støtter op

Forslaget kommer, fordi Gigtforeningen får et stigende antal henvendelser fra folk, der sidder fast i det kommunale system.

Patientforeningen Danmark støtter op om forslaget fra Gigtforeningen.

- De forløb, der er nu, de er alt, alt for lange. Kommunerne benytter sig jo af, at de kan afprøve den syge i en uendelighed, og det er ikke hensigtsmæssig. Jeg ved ikke, om det skal være et år. Jeg ved bare, at det ikke er hensigtsmæssigt, som foregår nu, siger Anette Ulstrup, der er formand i Patientforeningen Danmark, til TV 2 News.

Gigtforeningen mener, at man skal væk fra idéen om, at borgeren skal være fuldstændig afklaret, inden man tildeler førtidspension eller fleksjob. Også selvom den enkeltes ressourcer kan ændre sig på sigt.

- I stedet for at bide sig fast i, at borgeren skal være 100 procent afklaret på alle leder og kanter, må vi i stedet være mere fleksible i de løsninger, der anvendes. Hvis borgerens arbejdsevne bedrer sig, er det kun godt, siger direktør Mette Bryde Lind.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.