Forening om virak i Viborg Svømmehal: Det skader os

Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der med sin mandekrop i går skabte opstand i kvindeomklædningen i Viborg Svømmehal, bliver nu kritiseret af foreningen af Transkønnede i Danmark.
Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der med sin mandekrop i går skabte opstand i kvindeomklædningen i Viborg Svømmehal, bliver nu kritiseret af foreningen af Transkønnede i Danmark. - Jeg betragter ikke  Ibi-Pippi som transkønnet, siger formanden Irene Haffner.
Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der med sin mandekrop i går skabte opstand i kvindeomklædningen i Viborg Svømmehal, bliver nu kritiseret af foreningen af Transkønnede i Danmark. - Jeg betragter ikke Ibi-Pippi som transkønnet, siger formanden Irene Haffner. Foto: Preben Madsen, Scanpix/arkiv

Den person, der i forgårs skabte virak i kvindeomklædningen i Viborg, Svømmehal bliver nu kraftigt kritiseret af foreningen af Transkønnede i Danmark. Det skriver DR Midt & Vest.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard, som hun hedder, er juridisk en kvinde, selvom hendes krop på alle områder ligner en mand.

Man bliver jo ikke en kvinde, fordi man skifter et cpr-nummer. Når man lever som en mand og en gang i mellem trækker i kvindetøj, så er man jo transvestit og ikke transkønnet, siger formanden for foreningen af Transkønnede i Danmark, Irene Haffner fra Thisted.

Derfor mener hun ikke, at Ibi-Pippi er en kvinde.

- Når man lever som en mand og en gang i mellem trækker i kvindetøj, så er man jo transvestit. Så er man ikke transkønnet, siger hun til DR Midt & Vest.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har fået papir på, at hun er kvinde. Derfor gik hun tirsdag ind i kvindeomklædningsrummet i Viborg Svømmehal.

Men synet af en person i omklædningen, som ligner en mand, fik kvinderne under bruseren til at hente bademesteren.

Han henviste Ibi-Pippi til svømmehallens handicaptoilet for at klæde om, så hun ikke skulle skifte tøj med mændene.

Ibi-Pippi brugte blandt andet besøget i omklædningsrummet på at gøre opmærksom på de problemer, der er med cpr-loven.

Loven åbner mulighed for at skifte køn på papiret med få klik på computermusen og et halvt års ventetid.

Den lov har Irene Haffner selv kæmpet for at få igennem.

- Vi har i mange år protesteret over ikke at have nogen rettigheder. Men loven er for åben og blev hastet igennem. Det er jo absurd, at man kan sidde hjemme ved sin computer og klikke sig til juridisk kønsskifte. Man skulle leve seks måneder som transkønnet før man kunne skifte køn juridisk, siger hun.

Men Ibi-Pippis tilstedeværelse i kvindeomklædningen i forgårs gjorde mere skade end gavn for de danske transkønnede, mener Irene Haffner:

- Det skader jo de transkønnede. Jeg betragter ikke Ibi-Pippi som transkønnet ud fra billederne og det hun selv eller han selv har udtalt. Det jeg forstår er, at Ibi-Pippi for det meste lever som mand, og en gang i mellem klæder sig som kvinde. Jeg forstår også, at det (besøget i kvindeomklædningen. red.) i virkeligheden er en provokation, siger hun til DR Midt & Vest.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der tidligere hed Per Erik, har søgt om at blive kvinde med begrundelsen, at føle sig som en lesbisk kvinde.

Hun vil bringe episoden fra svømmehallen for Ligestillingsnævnet.

- Hvem sætter grænserne for, hvordan en kvinde må se ud?, siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard til DR Midt & Vest.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.