Forening for overvægtige: Vil ikke stemples som handicappede

Et stempel som handicappet vil gøre svær overvægt til et endnu større tabu, frygter Landsforeningen for overvægtige. Arbejdsretsekspert advarer om, at EU-dom kan gøre det sværere for overvægtige at få job.
50-årige Karsten Kaltoft fra Grindsted kan blive den direkte årsag til, at svært overvægtige i hele EU får bedre beskyttelse på arbejdsmarkedet.  På torsdag skal EU-Domstolen nemlig afgøre, om arbejdsgivere må forskelsbehandle ansatte på grund af fedme, og om svær overvægt i nogle situationer kan anses for at være et handicap.
50-årige Karsten Kaltoft fra Grindsted kan blive den direkte årsag til, at svært overvægtige i hele EU får bedre beskyttelse på arbejdsmarkedet. På torsdag skal EU-Domstolen nemlig afgøre, om arbejdsgivere må forskelsbehandle ansatte på grund af fedme, og om svær overvægt i nogle situationer kan anses for at være et handicap. Scanpix

Torsdag kan EU-Domstolen med en principiel afgørelse for første gang slå fast, at fedme kan være et handicap.

LÆS OGSÅ: EU Fælder dom: Må Karsten fyres, fordi han er fed?

Men i Landsforeningen for overvægtige - Adipositasforeningen - glæder man sig ikke over, at svært overvægtige på den måde kan opnå bedre beskyttelse på arbejdsmarkedet. Tværtimod.

- De svært overvægtige vil meget gerne have sig frabedt at blive kaldt handicappede, siger Birgitte Hansen, landsformand i Adipositasforeningen.

- Så snart man får et stempel som handicappet, så bliver man placeret i en bås, som man ikke kan komme ud af. Og jeg tror bare det vil være med til at gøre svær overvægt til et endnu større tabu, end det er i dag, fortsætter hun.

"Det er ikke den vej, vi vil gå"

EU-Domstolen er blevet bedt om at gå ind i sagen om Karsten Kaltoft, som i november 2010 blev fyret fra sit job som dagplejer i Billund Kommune. Efter eget udsagn fordi han var for fed.

Karsten Kaltoft vejede dengang omkring 160 kilo og havde et BMI på 54, hvilket satte ham i kategorien "svær, ekstrem eller sygelig fedme". BMI for normalvægtige ligger på mellem 18,5 og 25.

Og ifølge et forslag til EU-Domstolens afgørelse kan så svær overvægt udgøre et handicap, så man er beskyttet mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet.

Men der er altså ingen støtte at hente for Karsten Kaltoft hos Landsforeningen for overvægtige.

- Jeg har da stor sympati for Karsten Kaltoft, og jeg kan godt se, at det vil give bedre muligheder for beskyttelse. Men det er ikke den vej, vi vil gå.

- Vi skal i stedet have fokus på, at der skal være bedre behandlingstilbud, og vi skal have nedbrudt det tabu, der er i samfundet omkring overvægtige, siger Birgitte Hansen.

En utilsigtet bivirkning

Samtidig frygter hun, at det kan få arbejdsgivere til at være mere forsigtige med at ansætte svært overvægtige, hvis der kommer en generel beskyttelse på linje med handicappede.

Og det er en begrundet frygt, vurderer Jens Kristiansen, der er professor i arbejdsret ved Københavns Universitet.

- Det at være en særligt beskyttet gruppe på arbejdsmarkedet kan godt have den utilsigtede bivirkning, at det kan blive sværere at få ansættelse.

- Det er svært sige noget præcist om, hvor stort et problem det vil kunne blive, men nogle arbejdsgivere vil formentlig blive mere påpasselige med at ansætte personer med svær overvægt, siger han.

Manden, det hele handler om - Karsten Kaltoft - forstår godt advarslerne mod at sætte svært overvægtige i bås som handicappet.

Men han mener, at der er brug for faste regler, som sikrer andre mod at ende i samme situation som ham.

- Jeg har heller ikke selv følt mig handicappet - i hvert fald ikke i fysisk forstand. Men det er nok nødvendigt, at der kommer nogle firkantede regler, når det kan komme så langt ud, som det er sket her, siger Karsten Kaltoft.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.