Forening advarer: Bosteder kan gøre sindslidende mere syge

Når beboere på botilbud ikke er trygge ved deres medbeboere, kan det forværre deres tilstand, lyder kritik.
Beboere på botilbud kan blive mere syge, hvis de lever i et voldeligt og utrygt miljø.
Beboere på botilbud kan blive mere syge, hvis de lever i et voldeligt og utrygt miljø. Foto: Scanpix/Arkiv

Når sindslidende beboere føler sig utrygge på deres bosted, risikerer de at blive mere syge. 

Sådan lyder advarslen fra SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed.

- Utryghed kan forværre ens psykiske sygdom, så selvom vi anbringer nogle på botilbud for, at de skal få det bedre, ender de måske i virkeligheden med at få det dårligere, siger Knud Kristensen, der er formand i SIND.

Avisen.dk fortæller i dag, at beboere ofte tæsker beboere på bostederne. Et af problemerne er, at mange af beboere er misbrugere. Når de er påvirket, er der øvetæver i luften, ligesom hverdagen på bostederne bliver utryg, når pusherne kommer forbi.

"Jeg er blevet mere syg"

En af de beboere, der føler, at hendes tilstand er blevet stærkt forværret af at bo på et botilbud, er 21-årig Anna Sandholdt, der bor på bostedet Århusvej i Slagelse, der er et socialpsykiatrisk bo- og døgntilbud til sindslidende. 

- Jeg er blevet meget ustabil, og de diagnoser, jeg har, er alle sammen i udbrud. Pænt sagt er jeg faktisk blevet mere syg af at bo der, siger Anna Sandholdt.

Det er overfald, dødstrusler og et massivt narkoforbrug hos flere beboere, der gør hende utryg, fortæller hun.

Ulempe ved botibud

Det er logisk, at nogle beboere i perioder vil have en voldelig adfærd, som skaber en risiko for de øvrige beboere, påpeger seniorforsker Steen Bengtsson fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Han har forsket i sociale tilbud til mennesker med sindslidelser.

- Det er ulempen ved et bosted. Man får ikke kun tryghed ved at flytte ind, men man får også et faremoment. Det skal man i høj grad tage i betragtning, hvis man overvejer, om botilbud er den rigtige løsning, siger seniorforskeren.

Botilbud er et relativt dyrt socialt tilbud, så det er væsentligt at sammenligne, hvor meget man kunne gøre for de samme penge i folks eget hjem, påpeger han.

Forstærket paranoia

Den generelle fortælling er, at vilkårene på bosteder er blevet mere barske med mere kriminalitet og flere beboere, der har gæld.

Det påpeger Anne Petersen, som er ph.d og projektleder i Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA), hvor hun blandt andet beskæftiger sig med bosteder.

- Når kriminelle kommer ind på bostederne for at hente penge eller handle stoffer skaber det en utryg stemning. Og hvis du i forvejen er paranoid eller har forfølgelsestanker, kan det være ekstra ubehageligt, hvis der står en med en kølle udenfor døren, siger hun.

"Volden skal bremses"

En aktindsigt i rapporter fra Arbejdstilsynet vidner også om, at der flere steder sker vold blandt beboerne.

Folketingspolitikeren Yildiz Akdogan, der er psykiatriordfører for Socialdemokraterne, finder forholdene for beboerne helt uacceptable.

- Vi kan ikke have en situation, hvor nogle beboere føler sig utrygge og nogle endda går hen og bliver mere syge. Det kan vi ikke være bekendt, hverken overfor beboerne, personale eller pårørende. Det er uholdbart, siger hun.

Hun foreslår, at man udvikler en mellemting mellem en psykiatrisk afdeling og et bosted, hvor der var flere redskaber, der kunne bruges til psykisk syge med dobbeltdiagnoser.

- Vi kunne godt tænke os en mellemstation, hvor de almindelige af de psykisk sårbare kan få lov til at være, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.