Forbund vil have discount til østeuropæiske indsatte

Østeuropæere strømmer ind i de danske fængsler og koster Danmark dyrt. Særlige afdelinger kan være løsningen.
Fængselsforbundet anbefaler at oprette særlige afdelinger til østeuropæiske indsatte, der ikke skal ud i det danske samfund igen. Arkivfoto.
Fængselsforbundet anbefaler at oprette særlige afdelinger til østeuropæiske indsatte, der ikke skal ud i det danske samfund igen. Arkivfoto. Foto: DAVID ADEMAS/PHOTOPQR/OUEST FRANCE

Særlige afdelinger til østeuropæere i landets fængsler uden dyre resocialiseringsforløb kan give mere støtte til indsatte, som faktisk skal ud i det danske samfund igen.

Det er holdningen hos formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

Ifølge en opgørelse fra Kriminalforsorgen, som Fængselsforbundet offentliggjorde i sit fagblad onsdag, er antallet af kriminelle tilrejsende tredoblet på 10 år fra fem procent i 2004 til 17 procent i 2014.

- Det er ikke fordi, afdelingerne skal være dårligt indrettede, eller at de fysiske rammer skal være ringere. Det er ikke et østeuropæisk kopifængsel, vi vil lave, siger Østerbye.

- De dyre omkostninger ved at sidde i fængsel, altså der hvor vi stiller hele paletten af resocialiseringstilbud til rådighed fra vredeshåndtering til sprogundervisning, de skal bruges der, hvor det giver mening at gøre det, siger han.

Men det kan ifølge formanden være svært, hvis alle indsatte sidder blandet sammen.

Derfor bør man overveje at indrette afdelinger kun til østeuropæerne, hvor de for eksempel kan arbejde med praktisk håndværk, mener han.

- På den måde kan vi flytte nogle af ressourcerne derover, hvor vi har større succes med resocialisering, end vi har i rumæner-gruppen, siger han.

Tillidsrepræsentant i Københavns Fængsler David Jensen siger torsdag til Politiken, at østeuropæerne tager så megen tid, at personalet ikke har tid til det resocialiserede arbejde med indsatte, som skal ud i det danske samfund igen.

- Man kan placere de østeuropæiske kriminelle på nogle specielle afdelinger, hvor de ikke bliver tilbudt resocialiserede forløb. Der er alligevel ingen idé i det, når de ikke skal ud i det danske samfund igen bagefter, siger han til avisen.

Ifølge Fængselsforbundets formand ville den bedste løsning være, hvis man kunne sende de østeuropæiske indsatte til afsoning i hjemlandet.

- Så skulle vi i virkeligheden blive bedre til at hjælpe dem dernede med at håndtere i bred forstand, at et samfund ikke hænger sammen. Det kunne også være at drive deres kriminalforsorg, siger Østerbye.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, siger, at det går bedre med at få sendt udlændinge hjem til afsoning, men at man ikke er i mål endnu. Ifølge hende bliver tæt på 40 udlændinge sendt til hjemlandet for at afsone om året.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.