Forbud mod asbest redder liv i byggebranchen

Der er blevet færre tilfælde af lungehindekræft forårsaget af asbest, efter det er blevet forbudt at bruge produktet i byggeriet.
Indgreb mod brug af asbest sparer skønsmæssigt 12 tilfælde af lungehindekræft årligt hos mennesker, der er yngre end 57 år, viser ny forskning.
Indgreb mod brug af asbest sparer skønsmæssigt 12 tilfælde af lungehindekræft årligt hos mennesker, der er yngre end 57 år, viser ny forskning. Arkivfoto: Scanpix

Antallet af tilfælde af lungehindekræft forårsaget af asbest falder efter, at det er blevet forbudt at bruge asbest i byggeriet, viser ny svensk forskning. Det skriver Fagbladet 3F.

Den nye svenske undersøgelse er udført på den arbejdsmedicinske afdeling på universitetet i Umeå. Forskerne har sammenlignet de aldersgrupper, der begyndte på arbejdsmarkedet efter asbestbegrænsningerne, med de, der arbejdede, mens asbest var udbredt. Risikoen for at få lungehindekræft er faldet betydeligt.

Indgreb mod brug af asbest sparer skønsmæssigt 12 tilfælde af lungehindekræft årligt hos mennesker, der er yngre end 57 år. De svenske forskere påviser en stor forskel i risikoen mellem personer født i perioden 1940 til 1949 sammenlignet med de, der er født 1955-1979.

Der er god grund til at tro, det samme gør sig gældende i Danmark, vurderer Ulla Møller Weinreich, forskningsansvarlig overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Resultaterne tyder på, at antallet af syge i Danmark vil bremse op om 10-15 år, vurderer hun.

Der kommer stadig mange nye tilfælde i Danmark. Brugen af asbest blandt andet i tagplader stoppede først sidst i 1980'erne.

- Vi ser ikke nye tilfælde ikke hver dag, men i hvert fald hver måned, siger Ulla Møller Weinreich.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.