Forbrugerøkonom om mad-kredit: IKKE en hjælp for kontanthjælpsmodtagere

Coop vil sørge for, at danskerne også kan få ordentlig mad sidst på måneden, men forbrugerøkonom mener, at det er en trist udvikling.
En ordning med mad-kredit vil ikke være en hjælp for samfundets svageste, mener Ann Lehmann Erichsen.
En ordning med mad-kredit vil ikke være en hjælp for samfundets svageste, mener Ann Lehmann Erichsen. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix

Sidst på måneden står du og vender den sidste hundredelap nede i supermarkedet. Kan vi lige presse en kylling ind på aftenbordet, eller skal knægten have nye sokker?

Ifølge Coop har mange de overvejelser, og derfor leger de med tanken om at indføre en kreditordning i stil med, når man i gamle dage kunne købe på klods i den lokale brugs. 

- Som medlem vil man kunne låne 1.000 kroner sidst på måneden. Vi kan nemlig se, at vores kunder køber væsentlig mindre sidst på måneden i forhold til, når de lige har fået løn, siger Informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen. 

Ifølge Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen er det en trist udvikling, at det overhovedet er nødvendigt.

- Det er jo et fattigdomstegn, at man ikke har råd til mad sidst på måneden. At der er behov for dette, synes jeg, er frygtelig trist. Det er jo et basalt behov, siger Ann Lehmann Erichsen.

Som at tisse i bukserne

Mad-kredit vil ifølge Coop være rentefrit, og du vil ikke være i stand til at låne flere penge, før du har betalt de oprindelige 1.000 kroner tilbage. Men selvom det lyder attraktivt, er det ikke noget, som får Ann Lehmann Erichsen til at kaste armene i vejret.

- For dem med de laveste indkomster i Danmark, vil det være som at tisse i bukserne for at holde varmen. Hvis du er på kontanthjælp eller integrationsydelse, har du nemlig slet ikke råd til at låne penge. For hvor skal du finde pengene i budgettet i næste måned? Det er jo det ulykkelige, siger Ann Lehmann Erichsen.

I stedet vurderer forbrugerøkonomen fra Nordea, at en eventuel kredit vil hjælpe middelklassen, der vil have lidt ekstra luksus sidst på måneden.

Kun stramme budgetter kan hjælpe

I stedet for at låne penge er løsning for borgere med meget lave indkomster et stramt budget, siger Ann Lehmann Erichsen. 

- 1.000 kroner er jo et stort beløb at betale tilbage, hvis man ikke har pengene. I stedet handler det om at omstrukturere de penge, man har. Man kan for eksempel putte penge i konvolutter til hver uge og sige, at det er så meget jeg har til mad, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun påpeger også, at man kan låne kogebøger som "Kogebog for fattigrøve" på biblioteket. Den kan hjælpe kontanthjælpsmodtagere til at sammensætte en sund, nærende og billig menu i hverdagen.

Coop meddeler Avisen.dk, at kreditordningen i øjeblikket ikke er endelig besluttet, men hvis den bliver gennemført, vil det ske i løbet af det næste år. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.