Forarget Hønge: Claus Hjort støtter direkte social dumping

Moderniseringsstyrelsen har ansat vagter, der får 26 procent mindre i løn end organiserede vagter. "Jeg kalder Claus Hjort Frederiksen i samråd", siger folketingsmedlem.
Folketingsmedlem Karsten Hønge (SF) er forarget over, at finansministeren har ansat et vagtfirma, som betaler deres ansatte markant lavere løn end hvad organiserede vagter får. "Det er direkte social dumping", siger han.
Folketingsmedlem Karsten Hønge (SF) er forarget over, at finansministeren har ansat et vagtfirma, som betaler deres ansatte markant lavere løn end hvad organiserede vagter får. "Det er direkte social dumping", siger han. Scanpix: Claus Fisker

- Claus Hjort Frederiksen hjælper de forkerte, mens han bare gemmer sig bag sit skrivebord. Det skal han ikke. Derfor vil jeg kalde ham i samråd.

Sådan lyder det fra folketingsmedlem Karsten Hønge fra SF. Han er forarget over, at finansministeren har ansat en sikkerhedsvirksomhed, der betaler deres vagter en langt lavere løn, end hvad vagter, der er dækket af vagt- og sikkerhedsfunktionærernes overenskomst, får.

- Jeg vil spørge Claus Hjort Frederiksen, hvad baggrunden er for, at de arbejder med et firma, der undergraver den danske model med discount-løsninger. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger han.

"Staten presser lønnen nedad"

Vagterne, der arbejder for blandt andet Moderniseringsstyrelsen, er ansat i virksomheden Alliance Security, som er dækket af en Krifa-overenskomst. Det betyder, at de får 26 procent mindre i løn end organiserede vagter. Det viser beregninger, som vagt- og sikkerhedsfunktionærernes fagforening har lavet. 

Det ser Karsten Hønge som et løntryk, der påvirker resten af branchen negativt.

- Hvordan skal de gode nogensinde vinde, når nogen er villige til at gå 26 procent under, spørger han og bliver bekymret for, om den danske model er begyndt at vakle.

- Moderniseringsstyrelsen fjerner sten i det fundament, som de selv siger, de vil støtte. De er med til at presse lønnen ned i stedet for at give arbejdet til dem, der faktisk behandler deres ansatte ordentligt, siger Karsten Hønge.

Hjort: Det er fri konkurrence

Han har tidligere spurgt finansministeren, hvilke konsekvenser det kan have for vagtbranchen, at de har ansat et firma, der vinder opgaver hos staten ved "at presse de ansattes arbejdsforhold nedad". Til det henviste Claus Hjort Frederiksen til udbudsreglerne, som lægger op til fri konkurrence.

Men samtidig nævnte finansministeren, at Moderniseringsstyrelsen har arbejdsklausuler, som fastslår, at deres leverandører skal sikres arbejdsvilkår på linie med branchens repræsentative overenskomst. Og det er her, Karsten Hønge mener, at finansministeren har valgt at fejlfortolke reglerne.

- Det giver jo ikke mening at have arbejdsklausuler, hvis man alligevel kan vælge den leverandør med de dårligste forhold. Alliance Security bør rette sig efter de vilkår, resten af branchen arbejder under for at kunne arbejde for en statslig virksomhed, siger Karsten Hønge.

Avisen.dk har forsøgt at få finansministeren til at kommentere på den konkrete sag, men hans presseansvarlige oplyser på mail, at ministeren ikke har nogen bemærkninger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.