Forarget David Trads: Champagne til direktøren - gravøl til de ansatte
David Trads tror, at direktøren i William Demant Holding er ligeglad med de 210 medarbejdere, han i dag har fyret på selskabets fabrik i Thisted.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

DER ER næsten ikke til at holde ud at læse den lethed, som Niels Jacobsen, administrerende direktør, lægger for dagen, når han køligt i regnskabet for William Demant Holding forklarer, hvorfor han i dag fyrer 210 medarbejdere på dets fabrik i Thisted:

”Vi har nu taget det næste skridt i vores ambitiøse plan for at opnå yderligere effektivitet og understøtte vores fremtidige vækst. I dag bliver mere end 90 procent af standardprodukterne lavet i Polen, og med det nuværende set-up kan vi nu flytte de resterende operationelle aktiviteter til Polen.”

Ikke med ét ord nævner direktøren, hvem den ’ambitiøse plan’, den ’yderligere effektivitet’, og behovet for den ’fremtidige vækst’ går ud over:

De 210 ansatte i Thisted, som bor i et af de områder i Danmark, som virkelig er i udkanten.

”Det bliver en stor udfordring at finde nyt arbejde til dem,” forklarer Niels Jensen, formand for 3F i Thy-Mors.

MIT GÆT er, at Niels Jacobsen, den administrerende direktør, er flintrende ligeglad med dem, der mister deres job. Al det sludder, som William Demant Holding skriver om såkaldt CSR – Corporate Social Responsibility eller løst oversat til dansk: samfundsansvar – på dets hjemmeside, blæser han på.

De ansatte er direktøren kold overfor. Til Ritzau har han endda den frækhed at foreslå, at de kan flytte med til Polen, hvis de vil beholde deres job. Ja, hvorfor ikke? Skulle de endelig finde på at rejse med, ja, så kan de bare vente på næste gang, direktøren flytter deres job.

Det handler nemlig om at tjene penge. Selvsagt ikke til de ansatte, men til virksomheden og helt konkret til dens aktionærer, direktion og bestyrelse. Jo større overskud, desto flere penge til Niels Jacobsen & Co. Jo mere til de ansatte, desto mindre til Niels Jacobsen & Co.

Der er ikke så mange, der kender William Demant Holding og dets direktør, Niels Jacobsen, så her er et par facts, som jeg har fundet i de seneste årsregnskaber:

William Demant Holding er et aktieselskab, som sidste år havde en omsætning på 10,6 milliarder kroner. Overskuddet var på 2,2 milliarder kroner. Sagt med andre ord: Det er et endog meget succesrigt firma, som vælter sig i penge.

Niels Jacobsen, som har været administrerende direktør for foretagenet siden 1998, tjener mindst 12 millioner kroner i årsløn. Det svarer til 30 gange den gennemsnitlige ansatte. Læg dertil aktier og formandsposten i Lego A/S og næstformandsposten i A.P. Møller Maersk.

Ifølge sidste års regnskabsregler for direktørens ’kompensation’ – når man tjener mange penge ’kompenseres’ man får sin tid, så det ikke lyder så jordnært som at få løn – tjener han sine penge på to måder:

Dels en grundløn. Dels en bonusordning.

HER FINDER vi forklaringen på hans glæde over at flytte arbejdspladser fra Thisted til et sted i Polen:

Lavere omkostninger – for eksempel ved lavere løn til polske end til danske ansatte – fører til et større overskud, som igen fører til, at Niels Jacobsen kan skovle flere penge i sin egen lomme.

Historien om fyringen af 210 ansatte i Thisted er altså historien om to af tidens store problemer: Udflytningen af arbejdspladser fra Danmark til udlandet – alene for at sikre profit. Kontant belønning de øverste direktører, når de vælger at se bort fra hensyn til de ansatte.

Tillykke til direktøren. Knap champagnen op. Find kaviaren frem.

Synd for de ansatte. Snup en gravøl. Flyt til Polen.

Sådan er neo-kapitalismen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.