Forældre i Norge og Sverige får fuld løn eller 120 sygedage

I vores nabolande har man længe givet forældre penge for at passe deres syge børn. Avisen.dk giver her et kort overblik over landenes modeller.
Colourbox

Fuld løn på norsk

I Norge har forældre ret til at få fuld løn af deres arbejdsgiver i op til ti dage hver, hvis de har et sygt barn under 12 derhjemme. Hvis man har mere end to børn, kan man få 15 dage fri, og er man alene-forsørger, ryger det helt op på 20 dage. 30 dage hvis du ikke bare er alene, men også har over to børn.

Hvis barnet er syg mere end 3 dage, skal forældrene komme med en lægeerklæring. Hvis man tager fri mere end ti dage, fordi man måske er aleneforsørger eller har tre børn, så kan arbejdsgiveren få refusion af staten for udgiften.

Tidligere var dagene i en samlet pulje, som forældrene kunne dele imellem sig efter ønske. Men for at undgå, at det kun er kvinderne, der tager alle sygedagene, har man valgt at øremærke dagene, så mor og far får lige mange. Da far ofte tjener mest, så betyder modellen, at familien ikke mister penge, selvom det er far, der tager fri. Det gør, at stort set lige mange fædre og mødre bruger ordningen.

Ulempen ved den norske model er, at det er vældig dyrt for de norske arbejdsgivere. Selvom forældrene ikke misbruger ordningen og 80 procent tager fri 1-4 dage om året, så kan det betyde, at forældre bliver en arbejdskraft, som virksomheder helst vil undgå.

120 dage fri i Sverige

I Sverige har forældre og andre omsorgspersoner lov til at holde fri i 120 dage om året for at passe sygt barn, indtil barnet fylder 12. I de dage kan de modtage 80 procent af deres løn, som udbetales af en forsikringskasse. Forsikringskassen betaler også barselspenge m.m. og er finansieret af en arbejdsgiverafgift, hvor vi i Danmark betaler til de her ordninger gennem skatter.

Man må dog ikke tjene mere end 22.000 danske kroner om måneden, så hvis man er højtlønnet, vil det betyde en større nedgang i løn, end hvis man er lavtlønnet. Fordi man kun får 80 procent af sin løn udbetalt, vil de fleste stadig være motiveret til at vende tilbage til arbejdet. Derfor oplever forsikringskassen ikke, at forældre misbruger systemet. De fleste tager fri i omkring fire dage, så barnet bliver helt rask. Hvis man bliver væk fra arbejdet i over en uge, skal man komme med en lægeerklæring.

Arbejdsgiverne kan sætte vikarer ind, når ansatte er hjemme med sygt barn. Men der er også mange forældre, der vælger at arbejder hjemme, så de kan få halvt løn og halvt forældrepenge. Samtidig kan forældrene overdrage pengene til en anden omsorgsperson, så de selv kan gå på arbejde. Det gør, at forældre ikke bliver en uønsket arbejdskraft for virksomhederne.

I Sverige er fridagene dog ikke øremærket. Derfor er der flere kvinder, som bliver hjemme og passer børn end mænd. Samtidig er der en hel del administration forbundet med at registrere de dage, man passer syge børn og skal have penge af forsikringskassen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.