For syg til at arbejde: Alligevel rammes Hanne af kontanthjælpsloft

Hanne Biltoft Voigt er strandet på kontanthjælp på femte år og står nu til at miste mellem 2.500 og 3.000 kroner om måneden.
"Hvad hjælper det, at jeg måske får et fleksjob om et år, når kontanthjælpsloftet rammer om tre måneder," spørger Hanne Biltoft Voigt.
"Hvad hjælper det, at jeg måske får et fleksjob om et år, når kontanthjælpsloftet rammer om tre måneder," spørger Hanne Biltoft Voigt. Privatfoto brugt med tilladelse fra Hanne Biltoft Voigt

Hanne Biltoft Voigt lider af ADHD i en sådan grad, at hun ikke kan passe et almindeligt arbejde. Derfor har kommunen fritaget hende fra reglen om, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer om året.

Alligevel mister Hanne Biltoft Voigt mellem 2.500 og 3.000 kroner, når kontanthjælpsloftet rammer 1. oktober. Hun er en af de syge danskere, der er strandet på kontanthjælp, fordi de hverken kan få førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller revalidering.

Efter at have været på kontanthjælp i fem år skal hun nu i arbejdsprøvning, og hun håber på en gang at kunne få et fleksjob. Men det kan tage mere end et år, så hun når det i hvert fald ikke inden 1. oktober, har hun fået at vide på jobcentret.

- Så længe jeg ikke er blevet visiteret til fleksjob, så hedder det kontanthjælpsloft. Men hvis jeg skal gå fra hus og hjem, fordi jeg ikke kan betale min husleje, har jeg i hvert fald slet ikke overskud til at arbejde, siger hun.

Har lovet ikke at flytte

Hanne Biltoft Voigt har brugt årene på kontanthjælp på at blive udredt for ADHD og lære at leve med sin lidelse.

- Jeg har altid sagt, at når man er på kontanthjælp, skal man ikke brokke sig, så længe man har tag over hovedet. Men det har jeg måske snart ikke længere, siger hun.

Jobcentret har sendt et brev til Hanne om, at hun er undtaget fra 225-timers reglen, men hun har endnu ikke fået besked om, hvor mange penge hun præcis mister, når kontanthjælpsloftet rammer.

Hun har dog fået at vide af sagsbehandleren, at hun skal regne med at miste mellem 2.500 og 3.000 kroner om måneden.

- Mine børn er skrækslagne for, at vi skal flytte. Vi har flyttet mange gange, og nu er de faldet rigtig godt til her, så jeg har lovet dem, at vi bliver her, siger hun.

Hanne vil gøre alt, hvad hun kan, for at undgå at flytte, for hun har ikke lyst til at tage et lån til indskuddet. På grund af sin lidelse har hun svært ved at overskue sin økonomi, alligevel er det indtil nu lykkedes hende at forblive gældfri.

Mine børn skal se mig arbejde

Tanken om at skulle ud på en arbejdsplads skræmmer Hanne Biltoft Voigt fra vid og sans. Alligevel har hun bedt sin sagsbehandler om at presse hende i gang med en arbejdsprøvning.

- Jeg kommer aldrig til at føle mig klar. Men mit håb er, at mine børn skal komme til at se mig arbejde. Det skal være naturligt for dem, at man arbejder. Ikke at man går hjemme og bliver forsørget af kommunen, siger hun.

Hanne håber derfor, at sagsbehandleren kan finde en praktikplads til hende på et lager i en mindre butik.

- Men hvad hjælper det, at jeg kommer i praktik og måske bliver visiteret til fleksjob om et år, når jeg bliver ramt af kontanthjælpsloftet allerede om tre måneder, spørger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.