KAOS MED KÆRESTEPENGE

"For at sige det på godt dansk så føler jeg mig røvrendt"

Borgere har fået mere end 51 millioner kroner tilbage på grund af fejl i sager om såkaldte kærestepenge. Men nogle kommuner vil slet ikke tjekke sager for fejl. Sådan er det i Slagelse, hvor Linda Lorensen Andersen og hendes kæreste bor.
- Jeg satte jo kryds i, at vi var i et ægteskabslignende forhold, fordi kommunen sagde, at de ellers stoppede min kontanthjælp. Nu er det det kryds, der giver os problemer i klagesagen, siger Linda Lorensen Andersen fra Slagelse.
- Jeg satte jo kryds i, at vi var i et ægteskabslignende forhold, fordi kommunen sagde, at de ellers stoppede min kontanthjælp. Nu er det det kryds, der giver os problemer i klagesagen, siger Linda Lorensen Andersen fra Slagelse. Foto: Privat

Der er forskel på folk. I hvert fald på de mindst 17.000 kærestepar, der har været pålagt at forsørge hinanden, fordi den ene er på kontanthjælp.

Sagsbehandlingen i den type sager har i mange kommuner vist sig at være så smækfuld af fejl, at kærestepar indtil videre har fået efterbetalt mere end 51 millioner kroner.

Men i nogle kommuner har man besluttet slet ikke at tjekke sagerne for fejl.

En beslutning, der skaber frustation og vrede blandt borgerne.

- Undskyld, men for at sige det på godt dansk så føler jeg mig røvrendt. Jeg kan ikke få ind i mit hoved, at det kan være så forskelligt fra kommune til kommune, siger Linda Lorensen Andersen.

Hun er fra Slagelse, hvor der bor 589 par, som er ramt af reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Men kommunen har ikke gennemgået eller genoptaget nogen af sagerne eller efterbetalt en krone.

Det har fået Linda Lorensen Andersen og hendes kæreste Henrik til at klage til både borgmesteren og Ankestyrelsen. Hun har også startet en Facebook-gruppe for andre slagelseanere i samme situation.

- Det er ikke så meget på grund af pengene – selvom vi virkelig godt kunne bruge dem - men fordi Slagelse Kommune for én gangs skyld skal indrømme, at der er sket fejl, siger kontanthjælpsmodtageren.

Kommunen har trukket 63.000 i kontanthjælp

Linda Lorensen Andersen er på kontanthjælp, fordi hun ikke kan finde en læreplads eller et job. Hun og kæresten har mistet omkring 3.500 kroner om måneden på grund af forsørgelsespligten - indtil nu er der trukket 63.000 kroner efter skat.

Slagelse Kommune skriver i en rapport til beskæftigelsesministeren, at sagerne ikke er tjekket for fejl, fordi kommunen "er af den opfattelse, at der er tilrettelagt en tilstrækkelig procedure og sagsbehandling af sagerne".

Linda Lorensen Andersen mener ikke, at hverken hun eller kæresten er blevet partshørt, så de kunne komme med indsigelser. Desuden har hendes kæreste fået en afgørelse, hvor der står, han er samlevende og skal forsørge en kvinde, som parret slet ikke kender. Navnet er forkert.

- Det er så irriterende at se på. Det er menneskeligt at fejle. Men hvis man gør det, må man også rette op på det eller i hvert fald undersøge sagen, siger Linda Lorensen Andersen

Føler sig vildledt

Kommunen afgjorde - på basis af hendes svar på et spørgeskema med 30 spørgsmål - at hun og kæresten skulle forsørge hinanden.

Linda Lorensen Andersen mener , at hun er blevet vildledt af kommunen.

- Jeg satte jo kryds i, at vi var i et ægteskabslignende forhold, fordi kommunen sagde, at de ellers stoppede min kontanthjælp. Nu er det det kryds, der giver os problemer i klagesagen, siger hun.

Ulf Harbo er lokalpolitiker i Norddjurs Kommune. Han er fra Enhedslisten og har via Facebook-grupper hjulpet hundredvis af par med at klage over fejl i deres sager. En del af dem er fra Slagelse som Linda og Henrik.

Lokalpolitikeren vurderer, at kommunen har begået en stribe fejl i de sager, han har set. For eksempel har flere par ikke fået en egentlig begrundelse for afgørelsen, som de har krav på. Andre fejl er direkte ulovlige ifølge en principafgørelse fra Ankestyrelsen, påpeger han. 

Ulf Harbo er desuden enig med Linda Lorensen Andersen i, at kontanthjælpsmodtagere har kunnet forstå kommunens breve sådan, at de mistede deres kontanthjælp, hvis de undlod at skrive under på at være samlevende. 

Politiker: Spild af skattekroner

I Slagelse fastholder Helle Jacobsen (V), der er formand for kommunens beskæftigelsesudvalg, at der ikke er nogen grund til at gennemgå sagerne. Det har udvalget også afvist, da en lokalpolitiker fra Enhedslisten stillede forslag om en sådan gennemgang.

- Vi har spurgt i administrationen, og de har en procedure, som de følger i sagerne om gensidig forsørgelsespligt. Der var også nogle af vores klagesager, der lå i Ankestyrelsen. Så ventede vi på afgørelsen af et par stykker af dem, og de fik ikke medhold, siger Helle Jacobsen.

Men er I sikre på, at alle 589 sager er udført ens efter den procedure?

- Man har altid ret til at klage, hvis man ikke mener, at det er gjort rigtigt- også til kommunens borgerrådgiver. Men når vi ikke mener, at der er sket fejl, ville det bare være at tage skatteborgernes penge, hvis vi skulle bruge tid på at gennemgå alle sager.

14 klagesager fra Slagelse venter lige nu på at blive behandlet i Ankestyrelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.