Fona presser elever med "lokumsaftale": Vil du have løn eller uddannelse?

Fonas elever skal nu vælge, om de vil have deres uddannelsespapirer eller løn.
Fona lukker og slukker med udgangen af maj.
Fona lukker og slukker med udgangen af maj. Foto: Emil Hougaard/Scanpix/arkiv

Vil du have løn eller en færdig uddannelse?

Det valg bliver Fonas elever nu stillet overfor, skriver Ekstra Bladet.

Elektonikkæden, der snart drejer nøglen om, har nemlig sendt et brev til sine elever, som avisen er i besiddelse af.

I brevet bliver eleverne informeret om, at de godt kan afslutte deres uddannelse, selvom de kommer til at mangle nogle måneder. Det har Uddannelsesnævnet godkendt. Til gengæld skal de dog skrive under på, at de ikke vil få udbetalt løn efter den 31. maj.

Med den underskrift afskriver de sig dog samtidig muligheden for at få en erstatning svarende til tre måneders løn. Den ville de ellers have fået i forbindelse med deres fritstilling, når kæden lukker og slukker. 

I elevernes fagforening kalder man Fonas tilbud til eleverne for en "lokumsaftale".  

- De stiller dem med en pistol for panden og siger ’take it or leave it, og hvis I ikke accepterer det her, så har I ingen uddannelse, og så må I selv finde ud af, hvad I så skal.’ Så mange af eleverne føler sig uretfærdigt behandlet, siger Vibeke Klit Larsen, der er faglig chef i HK/Handel Hovedstaden, til Ekstra Bladet.

Hos Fonas moderselskab F Group lægger man ikke skjul på, at aftalen med eleverne er en måde at spare penge på. 

- Man kan jo sige mange ting. Og man kan anlægge mange betragtninger. Der skal man jo være opmærksom på, at vi som virksomhed er under rekonstruktion. Det vil sige, at vi ikke bare kan gøre, som vi har lyst til. Dybest set er det rekonstruktørerne, der bestemmer og siger, at det er det, I kan få lov til, lyder det ifølge Ekstra Bladet fra F Group.

Fona gik 1. februar i betalingsstandsning efter flere år med svigtende økonomiske resultater. Efterfølgende kom det frem, at en del butikker kunne reddes, men planerne gik i vasken og i april købte Elkjøp Nordic 10 Fona-butikker, der fremover bliver en del af Elgiganten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.