Folketingsveteran: Politikere træffer dårligere beslutninger

Ole Sohn (S) har været fast medlem af Folketinget siden 1998. Nu er han på vej ud, og han er ikke imponeret af det folkestyre, som han forlader. Politikerne er blevet dårligere til at træffe beslutninger, mener han.
Ole Sohn (S) er ikke imponeret af det folkestyre, han er på vej ud af. Politikerne er blevet dårligere til at træffe beslutninger, mener han.
Ole Sohn (S) er ikke imponeret af det folkestyre, han er på vej ud af. Politikerne er blevet dårligere til at træffe beslutninger, mener han. Scanpix

Af Mette Trudsø og Susanne Sayers

Christiansborg er grebet af valgfeber og har været det et stykke tid. Politikere, journalister, rådgivere og kommentatorer er grebet af stemningen, og meningsmålinger bliver nærlæst, og på Facebook og Twitter fyger de politiske angreb og drillerier.

Men i hvert fald én politiker er ikke grebet af stemningen. Han bliver tværtimod mere og mere trist over den. Ole Sohn, engang formand for DKP, så minister for SF og nu socialdemokrat, har gjort det klart, at han ikke stiller op til Folketinget igen. Han er på vej ud, og det har givet ham et nyt blik på Christiansborg, siger han.

- Jeg bliver mindre og mindre imponeret, nu hvor jeg i højere grad ser det udefra. Politikerne bruger for meget tid på ligegyldigheder, og det betyder, at de træffer dårligere politiske beslutninger, siger han.

Superdumme supersygehuse

Et af eksemplerne er beslutningen om at bygge en række supersygehuse i Danmark på én gang. Det er efter Ole Sohns mening helt ved siden af.

- Det fornuftige ville have været at bygge sygehusene et ad gangen. Så ville man have kunne gjort sig nogle erfaringer fra det første byggeri, som man kunne bruge i det næste osv. Man ville også få gavn af den teknologiske udvikling, fordi der hele tiden sker nye fremskridt. Samtidig risikerer man at overophede markedet og beslaglægge alt, hvad der er af arbejdskraft i byggebranchen, siger Ole Sohn.

- I erhvervslivet ville man have grebet det helt anderledes an. Her ville man have høstet erfaringerne og gjort sig umage med ikke at få prisen til at stige ved at tvinge efterspørgslen op. Men folketingspolitikerne ville signalere handlekraft. Det vil de ofte, og det betyder, at de træffer beslutninger, som ikke er gennemtænkte, fordi det er vigtigere for dem, hvordan de tager sig ud i befolkningen, tilføjer han.

For lidt at lave

Ole Sohn mener, at politikerne har fået mere brug for at profilere sig, fordi der er blevet færre store beslutninger, som træffes i Folketinget. I stedet træffes de blandt andet i EU og andre internationale organisationer, ligesom globaliseringen betyder, at det nationale, politiske råderum bliver mindre. Det danske folketing kan ikke i samme grad som tidligere lovgive uden at tage hensyn til, hvordan forholdene er i andre lande, for Danmark er i evig konkurrence om at holde på arbejdspladser og erhvervsliv.

- Politikerne i Folketinget har tydeligvis for lidt at fylde deres dag med, når de kan gå op i småting og personangreb i den grad, som det sker, siger han og giver pressen på Christiansborg et medansvar:

- Selv små konflikter blæses op til noget vigtigt. Det er lettere at komme i medierne på baggrund af en Facebook-opdatering om en tv-serie som 1864 end at få taletid, når det handler om de store politiske dagsordener, og det benytter politikerne sig selvfølgelig af. Dækningen af politik kommer til at handle meget mere om processen og intrigerne og uenighederne end om det politiske indhold, siger Ole Sohn.

Lær af kommunerne og erhvervslivet

Politiske drillerier og personlig profilering har altid været en del af politik, og det erkender Ole Sohn også. Men han mener, at det er blevet værre på Christiansborg, end det var. Og han mener også, at der er mange eksempler på, at det ikke behøver at være sådan. Ole Sohn nævner kommunalpolitikerne som eksempler på, at det er muligt at samarbejde, selv om også de er på valg og derfor har brug for at profilere sig selv.

- Men kommunalpolitikerne er bevidste om, at de skal have tingene til at fungere, og derfor er vægten mere på løsninger end på konflikter. Organisationerne er et andet eksempel, og erhvervslivet et tredje, siger Ole Sohn.

Han kunne godt tænke sig langt flere medlemmer af Folketinget med erfaring fra enten kommunerne, erhvervslivet eller de faglige organisationer.

- De har en praktisk erfaring og en evne til at tænke i at få tingene til at fungere, som Christiansborg lige nu savner. Men det bliver sværere at få den type til at gå ind i folketingspolitik, når det hele går op i konflikter og personangreb, siger Ole Sohn.

Brug mere tid i udlandet

Ole Sohn mener, at folketingspolitikerne burde bruge mere tid på at samarbejde om løsninger - og på at være i udlandet. Fordi det er der, de største beslutninger i dag træffes, og fordi det danske folketing ikke står alene med problemet.

Politikere har i store dele af verden svært ved at se, hvordan de bedst tilpasser de nationale parlamenter til den nye, globale virkelighed.

- Vi burde som folketingspolitikere rejse meget mere ud. Vi har brug for at være der, hvor beslutningerne træffes, og vi har brug for at lave alliancer med vores kolleger i andre lande og forstå, hvilke udfordringer de har. Det er selvfølgelig mindre synligt end at skændes i medierne eller under et åbent samråd, men det ville gøre en større politisk forskel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.