Folket til Daisy: Glem alt om otium

Dronning Margrethe skal fortsætte som regent, så længe helbredet tillader det.
Der kan gå mange år, før kronprins Frederik kan kalde sig konge. For Dronning Margrethe bliver siddende på troen, indtil hun dør. Det er nemlig kongelig skik i Danmark, fortæller kongehusekspert.
Der kan gå mange år, før kronprins Frederik kan kalde sig konge. For Dronning Margrethe bliver siddende på troen, indtil hun dør. Det er nemlig kongelig skik i Danmark, fortæller kongehusekspert. Foto:Simon Skipper/Scanpix/Arkiv

Ingen tidlig pension til Dronning Margrethe. Danmarks regent bør blive på tronen så længe helbredet vil.

Sådan lyder det fra 60 procent af danskerne. Og hver femte mener, at dronningen skal blive ved, lige til hun dør.

Det viser ny meningsmåling fra analysebureauet Wilke, lavet for Avisen.dk, hvor 1.006 danskere har svaret på, hvornår Daisy skal overlade tronen til Kronprinsen Frederik og Kronprinsesse Mary.

- Vi er glade for vores dronning, fordi hun er så meget fremme i skoene og ved, hvad der rører sig, forklarer Billed Bladets hofreporter, Trine Larsen.

Hun mener desuden, at Dronning Margrethe vinder respekt hos den danske befolkning, fordi hun gør sit arbejde godt og er et samlingspunkt:

- Selvom vi ikke kommer med til Melodi Grand Prix eller taber i fodbold, så har vi altid vores Dronning, som vi er stolte af, lyder det fra Trine Larsen.

Ikke sket i 1000 år

Og Dronning Margrethe bliver siddende indtil hun dør. Også selvom helbredet kommer i vejen. Det er historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen 99,9 procent sikker på.

- Traditionen i Danmark er helt klar: Man bliver siddende indtil man dør. Uanset hvordan helbredet er, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Faktisk skal vi næsten 1000 år tilbage i historien, før vi finder et fortilfælde på en dansk regent, der frivilligt har abdiceret fra tronen. Det var da Kong Erik Lam i år 1146 valgte at gå kloster.

Og traditionen for at man som fortsætter som kongelig regent i Danmark, indtil man dør, tager ikke hensyn til et skrantende helbred.

Ingen kan tvinge hende

- Uanset hvor syg man er til sidst, er man alligevel blevet siddende som konge, fortæller Lars Hovbakke Sørensen om de kongelige traditioner.

Hvis dronningen skulle blive ramt af demens, kan hun fortsætte, hvis hun ønsker.

- Der er faktisk ikke nogen, der formelt kan gå ind og bestemme, at hun skal gå af, hvis hun ikke selv vil, fortæller Lars Hovbakke Sørensen og fastslår, at hvis Dronning Margrethe skulle gå hen og blive dement, så vil hun sikkert blive rådet til at gå af. Men ingen kan tvinge hende.

At man i Danmark bliver siddende på tronen, uanset hvor syg man er, er Christian den syvende, der regerede landet fra 1766 til 1808, et godt eksempel på, mener Lars Hovbakke Sørensen:

- Han var jo psykisk syg. Men blev alligevel siddende som konge i 42 år indtil sin død, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Han tilføjer, at hvis Dronning Margrethe bliver syg, så vil kronprinsen højst sandsynligt varetage hendes formelle opgaver.

Frederik kan ende som Charles

I Holland og Belgien er der skik for, at de ældre regenter abdicerer og lader de unge komme til. Men sådan forholder det sig ikke i Danmark eller hos vores naboer i Sverige og Norge, hvor henholdsvis Kong Carl Gustav på 69 år og Kong Harald på 78 forventes at blive siddende til de dør.

Og i Storbritannien sidder Dronning Elizabeth stadig tungt på tronen, selvom efterfølgeren, Prins Charles, med sine 66 år er nået pensionsalderen.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det meget sandsynligt, at Kronprins Frederik når at blive en halvgammel mand, før han kan kalde sig konge af Danmark.

Tid til børnene

At der går mange år endnu, før kronprinsen bliver konge, tror hofreporter Trine Larsen ikke, er noget, der går ham på.

- Han får ekstra meget tid til forberede sig til rollen som konge, og han får tid til at være sammen med sine børn. Og det tror jeg, passer ham meget godt, siger Trine Larsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.