Folkepensionist i kørestol udstyret med ubrugelig nødknap

Ernst Thorsager fra Jystrup er flere gange faldet om uden at kunne komme op ved egen hjælp. Han fik derfor en nødknap af kommunen. Men den dur ikke, og kommunen vil ikke betale for, at den kommer til at virke.
Ernst Thorsager fotografet i haven før han fik den blodprop, der har ødelagt hans balanceevner.
Ernst Thorsager fotografet i haven før han fik den blodprop, der har ødelagt hans balanceevner. Privatfoto

For et lille års tid siden fik Ernst Thorsager fra Jystrup ved Ringsted en blodprop, der ødelagde hans balanceevne. Siden er Ernst Thorsager, som sidder i kørestol, flere gange faldet om uden at kunne komme op igen ved egen hjælp.

Ringsted Kommune gav ham derfor en nødknap, som i princippet skulle alarmere den kommunale hjemmepleje ved et enkelt klik. Nødknappen er konstrueret som et armbånd, man spænder om håndleddet, så den altid er inden for rækkevidde. Men den virker bare ikke. Det har den aldrig gjort.

Virker kun sammen med gammeldags kobbernet

- Jeg fik den for halvanden måneds tid siden, men den viste sig at være ubrugelig, siger Ernst Thorsager til Avisen.dk.

Årsagen til problemet er, at Ernst Thorsager har fibernet. Nødknappen virker kun med det gamle kobbernet - systemet kan nemlig slet ikke finde ud af at 'snakke sammen' med fibernettet.

For at få nødknappen til at virke, skal der en særlig boks til. Boksen koster mindst 3.000 kroner, og de penge vil kommunen ikke betale.

- Det er det serviceniveau, man har besluttet at have i kommunen. Det er den enkelte borgers ansvar - ikke at betale nødkaldet - men at sørge for forbindelsen til det, siger Andreas Jegstrup, direktør for socialområdet i Ringsted Kommune, til TV Øst, der har fulgt sagen.

Først udskiftning af systemet om et til to år

Men Ernst Thorsager har ikke de mindst 3.000 kroner til boksen:

- Vi er folkepensionister og har ikke meget at rutte med. 3.000 kroner er mere end halvdelen af en måneds folkepension, siger Ernst Thorsager, som egentlig også synes, at han efter 45 år som skatteyder bosiddende i den samme kommune måske nok kunne have gjort sig berettiget til boksen.

- Det er første gang, jeg beder kommunen om noget, siger han.

Kommunen henviser til, at Ernst Thorsager bor sammen med sin hustru, og at han har en mobiltelefon. Men, siger han - hans kone er jo ikke altid hjemme.

På længere sigt har kommunen planer om at skifte deres nødkaldssystem ud med et, der virker over fiberforbindelser. Men der går ifølge TV Øst et til to år, før det bliver en realitet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.