Folkemødets stemmer: "Jeg bliver så harm på ham fra Cepos"

Om man så kun får to kroner i dagpenge, laver det ikke om på, at der mangler arbejde på Bornholm, lyder det fra to arbejdsløse bornholmere.
Vibeke og Lene er begge arbejdsløse. De mener, det er helt hen i vejret at det skulle få flere i job, hvis man skar i dagpengene.
Vibeke og Lene er begge arbejdsløse. De mener, det er helt hen i vejret at det skulle få flere i job, hvis man skar i dagpengene. Foto: Maria Jeppesen / Avisen.dk

Under Folkemødet på Bornholm, bliver der diskuteret dagpenge, og om hvordan flere ledige kommer i arbejde.

- Dagpengene skal sænkes med 10 procent, fastslår Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

Ved HK Danmarks debatarrangement ’Skal de ledige ikke bare op ad sofaen?’, forklarer Mads Lundby Hansen, at dagpengesatsen skal sænkes for at få flere ledige i arbejde. Han mener nemlig ikke, at der er økonomisk gevinst ved at gå fra dagpenge til et lavtlønsjob. Og derfor vælger de ledige at blive på dagpenge i stedet for at tage et arbejde.

LO’s formand. Harald Børsting er uenig. Han mener, at man i stedet skulle gøre det attraktivt at tage korttidsjob ved at indføre kortere genoptjeningsperiode for at få dagpenge.

- Det skal betale sig at tage kortere vikariater og sæsonarbejde, siger LO-formanden.

Misforstår, hvad det handler om

Debatten om de ledige på dagpenge foregår under hvide teltduge til Folkemødet i Allinge på Bornholm. Udenfor i solen sidder to bornholmere, Vibeke Gudbergsen fra Aakirkeby og Lone Haagensen fra Rønne, og er med på en lytter. De har for nyligt begge mistet deres job som kontorassistenter, og er nu begge ledige på dagpenge.

- Jeg bliver så harm, når ham fra Cepos udtaler sig om, at flere vil komme i arbejde, hvis man skærer i dagpengene, lyder det fra Vibeke Gudbergsen på 47 år.

- Om man så sænkede dagpengene til to kroner, vil det ikke lave om på, at der ikke er job til os her på Bornholm, forklarer hun.

- Han misforstår, hvad det handler om, siger Lene Haagensen på 53 år.

Hun mistede jobbet, da hun blev ramt af stress. Nu bruger hun tiden på at gå til ledighedskurser og skrive ansøgninger, da hun ikke vil risikere at ryge ud af dagpengesystemet, hvis hun ikke finder et arbejde inden to år.

Hun fortæller, at mange ledige job på Bornholm er i sæsonarbejde i kortere perioder.

Tilbageskridt for ligestilling

Hvis Lene Haagensen og Vibeke Gudbergsen ryger ud af dagpengesystemet, er det deres mænd, der skal forsørge dem, da de begge har arbejde og tjener penge.

- Men det er en væmmelig tanke, mener Vibeke Gudbergsen.

Tænk at skulle blive forsørget af sin mand og bede ham om lommepenge. Man bliver jo banket tilbage til 1940’erne, siger hun.

- Vi siger, at vi har ligestilling, men der er da ikke meget ligestilling over, at ens mand skal forsørge dig, mener Vibeke Gudbergsen.

Lene Haagensen er enig:

- Det er i hvert fald noget af et tilbageskridt, siger hun.

De to ledige har en opfordring til politikerne, som de mener, taler ned til de arbejdsløse i valgkampen:

- Lad os bytte. Kom her over på Bornholm og vær arbejdsløs i et halvt år. Så kan I se, hvordan det rigtigt er, lyder det fra de to ledige bornholmere fra Folkemødet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.