Fogh takker af i Nato: Det vil han lave nu

Efter fem år som generalsekretær for Nato tager Anders Fogh Rasmussen officielt afsked fredag.
Efter fem år i spidsen for Nato takkede Anders Fogh Rasmussen nu af.
Efter fem år i spidsen for Nato takkede Anders Fogh Rasmussen nu af. Foto: Virginia Mayo/AP

Til de jordiske toner af trompetmusik og en fjern summen af militærfly fra himlen gik Natos afgående danske generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, og hustru Anne-Mette Rasmussen fredag formiddag frem og lagde en krans foran hovedkvarteret i Bruxelles.

Til ære og minde om faldne Nato-soldater og som et sidste punktum for de fem års tjeneste som øverste chef for den nordatlantiske forsvarsalliance.

- Jeg synes, jeg har nået de resultater, jeg har sat mig for. Og dagen er glædelig på den måde, at der venter et nyt spændende liv. Jeg kommer ikke til at kede mig, kan jeg sige, siger Anders Fogh Rasmussen.

Onsdag i næste uge, når mandatet officielt er udløbet, vil den tidligere danske statsminister meddele, at han fremover - blandt andet - skal drive foredragsvirksomhed.

- Jeg kan bekræfte, at jeg allerede har sagt ja til en del foredrag, og det bliver noget af min fremtidige virksomhed, men ikke det hele, siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Der er angiveligt blandt andet tale om oplæg i eksklusivt, internationalt regi.

Han vil ikke afsløre yderligere før en planlagt udmelding 1. oktober, men afviser samtidig, at der skulle være en politisk toppost i en international organisation i vente:

- Nej, det er der ikke tale om. Men nu vil jeg ikke komme det nærmere. Det bliver på en måde et sporskifte, men stadig på en måde, så jeg beskæftiger mig med de emner, som jeg har været optaget af både som statsminister og generalsekretær, siger Fogh til Ritzau.

Den afgående danske generalsekretær, som tiltrådte i august 2009, er blevet forlænget to gange på posten, senest i vinter med to måneder, så han kunne stå i spidsen for det Nato-topmøde, som fandt sted i Wales i starten af september.

Topmødet blev historisk i den forstand, at alliancen der kunne søsatte et markant forbedret beredskab og militære initiativer i blandt andet Østeuropa som følge af konflikten med Rusland.

Fogh peger selv på, at alliancen er stærkere, end da han overtog roret for fem år siden, og styrkerne er mere kampberedte, og samarbejdet er udvidet "så langt væk som Australien, Japan og Sydkorea."

- Nato står i dag som centrum i et netværk at internationale sikkerhedspartnerskaber, og det var det, som jeg satte mig som mål, da jeg kom.

- Endelig har vi indført meget betydelige reformer, og vi har slanket vores struktur og nedbragt antallet af hovedkvarterer og agenturer. Så det er et slankere og stærkere Nato, vi har i dag, siger Anders Fogh Rasmussen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.