Førtidspensionister i klemme i ny finanslov: "I går efter dem, der har mindst"

Regeringen møder hård kritik for at gøre nogle førtidspensionisters månedlige budget mindre ved at skære i boligydelsen.
- At skære i boligydelsen, er at det samme som at gå målrettet efter dem, der har absolut mindst i vores samfund, mener Pernille Rosenkrantz-Theil.
- At skære i boligydelsen, er at det samme som at gå målrettet efter dem, der har absolut mindst i vores samfund, mener Pernille Rosenkrantz-Theil. Foto: SCANPIX arkiv

I denne uge præsenterede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) regeringens plan for, hvordan man gerne ser landets finanser fordelt til næste år. Det indebar et forslag om at skære i boligydelsen.

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det - udover pensionister i almenlejeboliger - ramme de mange tusinde danskere, der har fået tildelt førtidspension før 2003.

Og det får politikere og fagfolk op i det røde felt. Der iblandt Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil:

- Førtidspensionisterne har ikke mulighed for at øge deres indtægt. Så at skære i boligydelsen er at det samme som at gå målrettet efter dem, der har absolut mindst i vores samfund. Det er et hamrende skævt forslag, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Den holdning deler Carina Leuenhagen Jensen, administrator af Facebookgruppen ’Bedre vilkår for førtidspensionister’, der har næsten 7.000 medlemmer. Som hun ser det, skyder regeringen skyder gråspurve med kanoner, når den vil forringe nogle førtidspensionisters økonomi ved at skære i boligydelsen.

Mindre livsglæde

I dag er i alt 92.206 førtidspensionister på den 'gamle ordning' - altså fra før førtidspensionen blev ændret i 2003. Hvert år bliver der dog omkring 10.000 færre førtidspensionister på den gamle ordning, fordi de overgår til den almindelige folkepension, oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det er ikke nødvendigvis alle førtidspensionister, der modtager boligstøtte. Men ifølge Carina Leuenhagen Jensen er der ingen tvivl om, at de, som gør, er en gruppe, der absolut ikke lever et liv på første klasse.

- Mange førtidspensionister på den gamle ordning får ikke mere udbetalt end folk på kontanthjælp, og mange har store udgifter til medicin. Det er derfor mennesker, der er dybt afhængige af boligydelsen, siger hun til Avisen.dk.

Nogle kan blive hjemløse

At det kan have store konsekvenser for den enkelte at give førtidspensionisterne mindre at rutte med, bekræfter seniorforsker ved SFI Steen Bengtsson. I næsten 30 år har han beskæftiget sig med forholdene for førtidspensionister.

- Hvis førtidspensionister får færre penge, kan det i værste tilfælde betyde, at nogle ikke har råd til fundamentale ting og eksempelvis må gå fra hus og hjem, siger han.

Foruden skrækscenariet forudser han, at en forringelse af førtidspensionisternes økonomi vil ramme bredt.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det for mange førtidspensionister vil gå ud over alle de ting, som de køber for at forbedre deres livskvalitet, siger Steen Bengtsson.

”Hiver håret af en skaldet”

Regeringen ønsker at spare 110 millioner kroner på boligydelsen næste år stigende til 590 millioner kroner i 2020.

Besparelsen efterlader Carina Leuenhagen Jensen som et stort spørgsmålstegn.

- Man kan ikke blive ved med at hive håret af en skaldet. Det er totalt håbløst. Førtidspensionister kan jo ikke forbedre deres egen situation, siger hun.

Ikke råd til at købe gaver

Heller ikke på den yderste venstrefløj er der klapsalver til regeringens forslag.

- Det er helt sort, at regeringen vil spare på førtidspensionisterne, for det sætter mange af dem under et voldsomt pres, så de måske ikke længere har råd til at købe gaver til deres familie, forudser Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen.

Ifølge ham er førtidspensionister i forvejen en gruppe, der sakker bagud.

- Oven i den voldsomme forringelse af reguleringen af alle overførselsindkomster, der skyldes skattereformen fra 2012, vil regeringen nu også straffe førtidspensionister ved at skære i boligydelsen. Det er simpelthen asocialt, siger han.

Ring til V, hvis du er utilfreds

Kritikken - at det rammer førtidspensionister, hvis boligydelsen bliver mindre - er ny for Venstre, fortæller partiets socialordfører Jan. E. Jørgensen til Avisen.dk.

Han har ikke lyst til at kommentere sagen, men opfordrer de førtidspensionister, der er utilfredse, til at rette personlig henvendelse til ham.

Forstå hvad boligydelsen er

 

  • Boligstøtte til pensionister kaldes i loven boligydelse.Boligstøtte til lejere, der ikke er pensionister, kaldes boligsikring.
  • Boligydelse kan udbetales til personer, der modtager folkepension, invaliditetsydelse eller er blevet tildelt førtidspension før 2003.
  • Boligydelsesordningen omfatter i princippet alle former for boliger, uanset om pensionisten bor i lejebolig, ejerbolig, andelsbolig, aktielejlighed m.v.
  • Boligydelsen kan også gives til en person, der modtager eller får forskud på social pension, har husstandsfællesskab med en lejer, en ejer eller en andelshaver i en privat andelsboligforening.
  • Det afgørende kriterium for ret til boligydelse er, om der faktisk udbetales social pension. Der kan derfor ikke gives boligydelse til personer, der ikke modtager pension, enten fordi de ikke har søgt om pension, eller fordi de på grund af indtægt har fået frakendt eller bortreguleret pensionen.

 

Kilde: Statensnet.dk

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.