Førtidspensionist: Syge og ledige bliver set som potentielle bedragere

Hvis du ikke lever op til samfundets krav om effektivitet, bliver du mødt med pisk og mistro fra både systemet og sagsbehandlerne, der arbejder i det.
Som syg eller arbejdsløs må man finde sig i mistro, pisk og formynderi - især i mødet med det offentlige, skriver Liliane Murray, som er brøkførtidspensionist. Kvinden på billedet af ikke med sagen at gøre.
Som syg eller arbejdsløs må man finde sig i mistro, pisk og formynderi - især i mødet med det offentlige, skriver Liliane Murray, som er brøkførtidspensionist. Kvinden på billedet af ikke med sagen at gøre. Foto: Scanpix / Modelfoto

Hvis man er ramt af sygdom eller uheld, så man er nødt til at blive forsørget af det offentlige, må man finde sig i at være prygelknabe og blive ser på som medskyldig i alle samfundets kriser.

Det fortæller Liliane Murray, som er brøkførtidspensionist, i debatindlægget "Jeg, et undermenneske" i Information.

Der er nemlig ikke længere plads i samfundet til mennesker, som ikke lever op til kravet om effektivitet, eller som ikke passer ind i statistikker og kasser, er hendes oplevelse. Der er ikke forståelse for, at enhver kan blive ramt af sygdom eller uheld, og at effektiviseringen og teknologien har medført, at der simpelthen ikke er arbejde nok til alle.

Empati kunne hjælpe meget

I stedet bliver man mødt med nedværdigelse og mistro, især når man skal i kontakt med det offentlige, fortæller Liliane Murray.

"Når man så endelig kommer igennem, mødes man som oftest af en sagsbehandler, der er blevet skolet til at se enhver borger som potential bedrager, og som har lært at lægge følelserne væk.

De forstår ikke borgerens frustrationer, der ellers kunne mindskes, hvis blot de udviste lidt empati. Selv når reglerne forbyder dem at hjælpe, kan medmenneskelighed gøre underværker for en borgers selvværd og følelsen af at tilhøre et fællesskab, for relationen til det offentlige og muligheden for at komme videre. Men empati er der ikke plads til," skriver hun blandt andet i debatindlægget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.